Liderul gherilelor cecene, separatistul Samil Basaiev, in varsta de 41 de ani, a fost ucis in cursul noptii de duminica intr-o operatiune speciala a trupelor ruse, desfasurata in Ingusetia. Desi este a saptea oara cand rusii anunta ca Basaiev a fost
Liderul gherilelor cecene, separatistul Samil Basaiev, in varsta de 41 de ani, a fost ucis in cursul noptii de duminica intr-o operatiune speciala a trupelor ruse, desfasurata in Ingusetia. Desi este a saptea oara cand rusii anunta ca Basaiev a fost ucis, confirmarea mortii acestuia a venit de aceasta data chiar din partea presedintelui Vladimir Putin. ""Este o pedeapsa meritata pentru acesti banditi, in numele copiilor din Beslan, din Budennovsk, pentru toate atentatele comise la Moscova si in alte regiuni din Rusia, inclusiv in Ingusetia si Cecenia"", a subliniat Putin.
""PALMARES"". Printre cele mai ""faimoase"" atentate puse la cale de Basaev se numara cel de la teatrul moscovit Dubrovka, cel din scoala din Beslan, unde au murit 186 de copii, sau cel in cursul caruia a fost ucis presedintele cecen pro-rus Ahmed Kadirov. Premierul cecen pro-rus Ramzan Kadirov, fiul lui Ahmad, a reactionat imediat ieri, declarand ca moartea lui Basaiev este ""o mare bucurie pentru natiunea cecena si pentru Rusia"" si singurul regret este ca nu l-a lichidat el insusi pe ""bandit"". In schimb, tabara separatista a pastrat tacerea deplina, limitandu-se la a anunta asasinarea lui Basaiev de catre ""ocupanti"".
Potrivit anuntului facut de directorul FSB, Nikolai Patrusev, Samil Basaiev a fost ucis impreuna cu alti combatanti in timp ce ""pregateau un atentat in Ingusetia"", pentru a ""exercita presiuni politice"" inainte de summitul G8. Potrivit unor rapoarte preliminare, cei patru separatisti au fost ucisi de explozia unui camion in gara satului Ekajevo. Teroristii se aflau in doua autovehicule stationate in apropierea camionului intesat cu explozibili. Deflagratia a dezintegrat complet camionul, aruncand fragmente contorsionate de metal la o distanta de 100 de metri.
Desi deflagratia l-a decapitat pe Basaiev, autoritatile ruse sustin ca l-au identificat cu usurinta pe acesta, insa nu au dorit sa faca publice imaginile cu cadavrul teroristului. Pe urmele separatistului se aflau, de mai mult timp, peste 3.000 de ofiteri de politie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.