Raspunsul la aceasta intrebare nu este chiar atat de simplu din cauza faptului ca la momentul actual exista o varietate incredibila de modele si marci de aparate de fotografiat. Nu se poate alcatui un clasament concludent care sa spuna: acest apa

Raspunsul la aceasta intrebare nu este chiar atat de simplu din cauza faptului ca la momentul actual exista o varietate incredibila de modele si marci de aparate de fotografiat.

Nu se poate alcatui un clasament concludent care sa spuna: acest aparat este cel mai bun! Totusi, inainte sa cumparati un aparat foto este bine sa tineti cont de anumite criterii. In primul rand, trebuie sa stii ce vei face cu viitorul tau aparat foto.
PRET
Primul lucru: cati bani sunt dispus sa dau pentru aparat? Aici, nu uita ca trebuie sa incluzi un card de memorie de cel putin 128MB - caci aparatele noi au, in general, un card de numai 16MB, suficient doar pentru cateva fotografii si optional acumulatori cu incarcator. Acestia sunt necesari intrucat aparatele digitale sunt mari consumatoare, iar in cazul unei vacante spre exemplu, bateriile ar trebui schimbate zilnic.
Un lucru foarte important este sa te simti bine cu aparatul. De aceea, nu este recomandat sa il cumperi de pe internet sau sa rogi un prieten sa il achizitioneze. Cel mai bine este sa faci un drum pe la magazinele de specialitate si sa te joci un pic cu toate modelele care satisfac lista de cerinte.
Testeaza meniul, functiile ce pot fi indeplinite si cat de usor este sa treci de la o setare la alta.
In ceea ce priveste zoom-ul, numai cel optic prezinta relevanta. Diferenta dintre zoom optic si digital o constituie faptul ca primul reprezinta capacitatea aparatului de a apropia o imagine aflata in departare, pe cand cel de-al doilea reprezinta factorul de detaliu cu care poate fi afisata o poza pe display dupa ce a fost salvata. Acest lucru nu este atat de important, intrucat, imaginile putand fi descarcate pe calculator, pot fi marite cu usurinta la fel de bine utilizand un program banal inclus in orice versiune Windows, precum Paint.
REZOLUTIE
Un alt element ce trebuie luat in considerare este rezolutia: cu cat e mai mare, cu atat calitatea pozelor este mai buna. Acest lucru este cu mult mai important cu cat pozele vor fi printate si nu doar stocate pe computer.
Display-ul aparatului trebuie sa indeplineasca doua conditii: sa fie cat mai mare, pentru a putea vizualiza poza cat mai bine si sa fie vizibil in lumina soarelui. Aceasta din urma cerinta este indeplinita de foarte putine aparate foto, de aceea este recomandat sa alegi o camera care permite si fotografierea direct prin vizor. Aceasta optiune nu este folositoare doar pentru timpul petrecut in aer liber, ci si pentru momentele in care bateria este aproape goala, intrucat consumul de energie se reduce considerabil.
Pentru pozele speciale, pe care apoi vei vrea sa le ai pe desktop, poti opta pentru un aparat ce realizeaza fotografii macro. Lentilele care realizeaza macro-ul sunt fabricate in asa fel incat sa obtina o claritate maxima la distante de focalizare extrem de mici.
SENSIBILITATE
Daca vrei poze pe timp de noapte la care nu trebuie sa te uiti o jumatate de ora ca sa iti dai seama ca esti chiar tu in imagine, iti trebuie un aparat care sa aiba o sensibilitate ISO cat mai mare. Cu cat este mai intuneric, cu atat cifra ISO trebuie sa creasca, intrucat aceasta cifra indica sensibilitatea la lumina a lentilelor.
Camerele foto digitale tind sa se impuna din ce in ce mai mult pe piata in defavoarea aparatelor clasice cu film datorita multiplelor avantaje legate de utilizare pe care le ofera. Cu toate acestea, calitatea pozelor pe film inca nu a reusit sa fie egalata in totalitate prin tehnologia moderna.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.