Infranti in CSAT in ""razboiul"" retragerii trupelor, liberalii si-au amintit din nou de ""structura sovietica"" manuita de ""inamicul"" Basescu. S-o desfiintam, cere PNL, iar puterea ei sa revina - cui altuia? - premierului Tariceanu.

Infranti in CSAT in ""razboiul"" retragerii trupelor, liberalii
si-au amintit din nou de ""structura sovietica"" manuita de ""inamicul"" Basescu. S-o desfiintam, cere PNL, iar puterea ei sa revina - cui altuia? - premierului Tariceanu.

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a reluat in week-end o rezolutie mai veche a PNL privind desfiintarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, considerat o ""structura de inspiratie sovietica"", preluata in Constitutia din 1991 doar pentru a intari puterea presedintelui din acel moment, Ion Iliescu. Problema, spune Olteanu, nu este modul in care functioneaza aceasta structura, ci modul in care este constituita, persoanele care fac parte din ea: trebuie stabilit foarte bine cine detine in fapt puterea executiva, presedintele sau premierul. ""O structura de acest tip nu exista in tarile membre ale UE, unde deciziile de securitate si de aparare nationala sunt luate la nivelul sefului executivului"", a motivat Olteanu.
GRESEALA. Propunerea PNL nu gaseste nici de aceasta data un corespondent la democrati. ""CSAT stabileste strategia de securitate a Romaniei, el face politica militara. E o greseala sa punem problema desfiintarii lui"", a replicat vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde. Cat despre sistemul din celelalte tari europene, Frunzaverde spune ca acolo rolul premierului poate sa fie decisiv, insa noi suntem republica semiprezidentiala.
DOAR REFORMARE. Si presedintele comisiei de aparare din Senat, George Maior (PSD), il contrazice pe seful Camerei Deputatilor: in tarile Uniunii Europene, de exemplu Polonia sau Franta, exista structuri denumite generic ""birouri ale securitatii nationale"", in care factorii decizionali sunt legati de presedintele Republicii, cu o imbinare destul de armonioasa cu factorii guvernamentali cheie, de la prim-ministru pana la ministere. In consecinta, spune Maior, CSAT-ul nu trebuie sa fie desfiintat, ci doar reformat. O reforma care sa fie facuta in trepte, dupa discutii cu partidele politice.

""IZ DE LOVITURA STATALA""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.