Veniturile firmelor de peisagistica depasesc 25 de milioane de euro pe sezon, iar amenajarea unei gradini poate ajunge la 50.000 de euro. Cresterea inregistrata pe piata imobiliara din Romania a dus la conturarea si altor afaceri colaterale. Cre
Veniturile firmelor de peisagistica depasesc 25 de milioane de euro pe sezon, iar amenajarea unei gradini poate ajunge la 50.000 de euro.


Cresterea inregistrata pe piata imobiliara din Romania a dus la conturarea si altor afaceri colaterale. Cresteri importante au fost inregistrate pe piata materialelor de constructii, mobila, textile, amenajari interioare si exterioare, precum si amenajarea gradinii si a curtii interioare. ""O concluzie relevanta putem trage urmarind ritmul in care se construiesc case. Cand se contracteaza o constructie este inclusa si amenajarea exterioara"", a explicat Cornelia Constantin, peisagist la ""Gradini"". Afacerea, denumita peisagistica, a luat amploare dupa anii 1995. Ea cuprinde amenajarea gradinii si intretinerea acesteia.
AFACERE. Doritorii de gradini frumos amenajate sunt mai multi de la an la an. ""Afacerea s-a marit anual cu 50%. Oferta de lucru pe piata este un pic sub cerere"", a explicat Emilian Tudor Flomer, peisagist la Smart. ""Tendinta este ca domeniul sa creasca, exista interes, dar profiturile difera de la un sezon la altul"", a explicat Cornelia Constantin. ""La nivelul firmelor mari de pe piata se realizeaza pe luna cam 500 de amenajari si sunt foarte multe lucrari care depasesc 50.000 de euro"", a spus Emilian Tudor. Daca pentru amenajarea unei gradini pretul minim este de 5.000 de euro si maximum 50.000 de euro, veniturile peisagistilor sunt de 2,5- 25 de milioane de euro pe sezon, adica trei luni pe an. Amenajarea cuprinde infiintarea spatiului verde, prin proiectarea si amplasarea materialului vegetal. Componentele principale sunt: gazonul, aleile, cararile, plantele, sistemul de irigare si drenare, cascade etc. ""Plantele ajung la cateva zeci de milioane de lei, in functie de inaltime si de specie, iar sistemele de irigare costa zeci de mii de euro"", a spus Emilian Tudor.
COSTURI. Principalii factori care sunt luati in calcul pentru amenajarea gradinii sunt suprafata, plantele si firma la care se apeleaza. ""Preturile pentru o gradina se intind pe o plaja foarte mare. Minim 2.000 de euro, maxim 40.000 de euro. Grosul amenajarilor se afla in plaja 5.000-40.000 euro. Pretul final cuprinde costul plantelor, al proiectarii si asistentei tehnice, transportul celor necesare, forta de munca, ceva pierderi si bineinteles profitul"", a explicat Emilian Tudor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.