Peste 350 de cai din judetul Timis, suferinzi de anemie infectioasa, boala cunoscuta si sub denumirea de ""SIDA cailor"", au fost cumparati de doi cetateni italieni, patroni ai unei firme aradene. Dupa ce vor fi sacrificate si prelucrate la un
Peste 350 de cai din judetul Timis, suferinzi de anemie infectioasa, boala cunoscuta si sub denumirea de ""SIDA cailor"", au fost cumparati de doi cetateni italieni, patroni ai unei firme aradene.

Dupa ce vor fi sacrificate si prelucrate la un abator brasovean, cabalinele banatene vor ajunge sub forma de salam pe mesele peninsularilor, carnea cailor bolnavi de anemie infectioasa fiind comestibila pentru om.
STATISTICI. La ora actuala, exista peste 10.000 de cai bolnavi in toata Romania. La solicitarea expresa a UE, toti caii suferinzi de anemie inectioasa trebuie sacrificati pana in luna octombrie a acestui an. Statul roman a alocat, prin Ministerul Agriculturii, suma de 350 de miliarde de lei pentru despagubirea proprietarilor de cabaline. De colectarea si sacrificarea cailor bolnavi se ocupa firme private, care ulterior exporta carnea, considerata o delicatesa, in Italia si Anglia. Multi dintre caii bolnavi provin din estul judetului Timis, in special din comunele Bethausen, Balint, Bara, Victor Vladdelamarina si Costei. Toti caii bolnavi de anemie din Timis vor fi sacrificati la un abator autorizat din judetul Brasov. Italienii platesc 0,25 euro pentru kilogramul de carne de cal, dupa care exporta materia prima in Peninsula, unde se vinde cu 3 euro si apoi se transforma in salam. (Tiberiu Kiss)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.