Echipa dr. Thierry Poynard, de la Spitalul Pitie Salpetriere din Paris, a pus la punct un nou test de diagnosticare a bolilor cronice ale ficatului. Principiile acestui test sunt explicate in ultimul numar al revistei Paris Match. Majoritatea bol
Echipa dr. Thierry Poynard, de la Spitalul Pitie Salpetriere din Paris, a pus la punct un nou test de diagnosticare a bolilor cronice ale ficatului. Principiile acestui test sunt explicate in ultimul numar al revistei Paris Match.

Majoritatea bolilor ficatului se caracterizeaza prin debut si evolutie, pana la un punct, fara simptome. Si, din pacate, atunci cand simptomele sunt sesizabile, boala este deja in faza complicatiilor severe. Astfel, multe boli ale ficatului pot evolua spre ciroza sau cancer. Pornind de la aceasta caracteristica a bolilor hepatice, doctorul Thierry Poynard, seful serviciului hepato-gastroenterologie al Spitalului Pitie Salpetriere din Paris, a conceput un test nou, performant, care are ca principal scop depistarea bolii in faza precoce, blocarea evolutiei acesteia si aplicarea tratamentului corect.
Pana la aparitia acestui test, pentru diagnosticul acestor boli se recomanda biopsia ficatului. Sub anestezie, medicul preleveaza un fragment de ficat care este analizat. In interviul sau, doctorul Thierry Poynard precizeaza insa ca biopsia este o metoda ce presupune riscuri. Astfel, in 30% dintre cazuri, aceasta manevra este insotita de dureri; in trei cazuri din 1.000 se inregistreaza complicatii grave; in trei cazuri din 10.000 se consemneaza decesul. Pentru evitarea acestor riscuri, biopsia se efectueaza doar in cazuri extreme.
Doctorul Thierry Poynard spune ca testul sau este recomandat in principal persoanelor cu diabet de tip II, celor care sufera de obezitate, de hiperlipidemie, celor care au nivelul crescut al trigliceridelor sau colesterolului, consumatorilor de alcool in exces, persoanelor cu hepatita B sau C. Testul se efectueaza doar la indicatia specialistului, rezultatele fiind oferite in 48 de ore. Adesea medicii se alarmeaza atunci cand rezultatele analizelor curente indica o crestere a transaminazelor. Dar acesti parametri pot sa fie depasiti si in cazul unui ficat sanatos si pot fi intre limite normale chiar la o ciroza a ficatului. Avantajul noului test este ca permite chiar medicilor generalisti sa identifice rapid riscul de ciroza si sa dirijeze bolnavul catre un specialist.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.