Guvernul a eliminat perioada de gratie de 30 zile de la scadenta unei facturi in care nu sunt percepute penalitati si a decis ca restantierii sa fie penalizati pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu prima zi dupa data scadentei.
Masura a fost aprobata in sedinta de ieri, printr-un proiect de lege care modifica Legea 469/2002 privind disciplina contractuala. Legislatia in vigoare stabileste un termen de gratie la plata de 30 zile de la scadenta facturii, in favoarea debitorilor.
Actul normativ se aplica tuturor contractelor incheiate de catre firme si persoane fizice pentru realizarea actelor de comert, indiferent de forma de proprietate. Executivul apreciaza ca eliminarea perioadei de gratie va imbunatati circuitul comercial si va determina plata la termen a obligatiilor prevazute in contracte. Ministerul Economiei si Comertului, initiatorul actului normativ, considera, la randul sau, ca, prin plata efectuata in termenul scadent prevazut in contract, vor putea fi limitate atat nivelul de pierderi, cat si dobanzile si penalitatile calculate societatilor creditoare de catre furnizori.
MEC arata ca producatorii de energie au fost afectati in mare masura de intarzierile la plata facturilor si ca marii consumatori din industrie au beneficiat de o situatie preferentiala, prin amanari nejustificate la plata.