Persoanele care fumeaza tigari lights renunta de doua ori mai greu la acest viciu. Aceasta ipoteza sustinuta de o echipa de medici americani contrazice convingerea celor mai multi fumatori. Fumatorii nu fac altceva decat sa se amageasca atunci can
Persoanele care fumeaza tigari lights renunta de doua ori mai greu la acest viciu. Aceasta ipoteza sustinuta de o echipa de medici americani contrazice convingerea celor mai multi fumatori.

Fumatorii nu fac altceva decat sa se amageasca atunci cand recurg la tigarile lights ca un prim pas spre renuntarea la acest viciu, sustine un grup de medici de la Universitatea din Pittsburgh. Motivul este ca fumatorii de tigari ""usoare"" au impresia gresita ca astfel fac totusi ceva pentru sanatatea lor si a celor din jur, iar dorinta de a incerca sa renunte definitiv la fumat scade din aceasta cauza.
CIFRE. Un studiu de amploare realizat de echipa doctorului Hilary A. Tindle a dovedit ca din 12.285 de fumatori, 37% fumeaza lights, sustinand ca, in acest mod, vor reduce riscurile tigarilor asupra sanatatii si ca le va fi mai usor sa renunte la fumat. Extinzand acest procent la intreaga populatie a Statelor Unite, se ajunge la cifra de 30 de milioane de fumatori care au o conceptie gresita despre tigarile lights. Convingerea ca nu isi pun in pericol sanatatea ii determina pe fumatorii de tigari lights sa nu renunte categoric la tigara.
CONCLUZII. Rezultatele studiului coordonat de dr. Tindle arata ca, indiferent daca tigarile sunt lights, ultralights sau mild,
mai scumpe sau mai ieftine, pericolul asupra sanatatii este acelasi. Dr. Tindle sustine ca persoanele care prefera tigarile usoare inhaleaza mai adanc fumul. In plus, pentru a-si completa doza de nicotina cu care li s-a obisnuit creierul, ele fumeaza mai multe tigari intr-o zi. In acest mod, concentratia de monoxid de carbon din sange creste considerabil, in dauna oxigenului. Mai grav este ca tigarile lights contin mai multe substante toxice decat cele obisnuite.
Echipa care a realizat studiul ii sfatuieste pe fumatori sa abandoneze complet tigara, aceasta fiind singura dovada reala ca au grija de sanatatea lor. Iar daca aceasta metoda pare prea dificila, atunci este cazul sa apeleze la ajutorul unui specialist.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.