Miercuri noaptea, regimul nord-coreean a testat cel putin sapte rachete cu raza medie si lunga de actiune. Lansarea rachetelor in Marea Japoniei a pus pe jar nu numai tarile vecine ale Coreii de Nord - Coreea de Sud, Japonia, China si Rusia
Miercuri noaptea, regimul nord-coreean a testat cel putin sapte rachete cu raza medie si lunga de actiune.


Lansarea rachetelor in Marea Japoniei a pus pe jar nu numai tarile vecine ale Coreii de Nord - Coreea de Sud, Japonia, China si Rusia - , dar si pe mai indepartata America. Statele Unite au interpretat gestul ca o ""etalare de muschi"" a nord-coreenilor intr-un moment nepotrivit. In preziua testarii, la 4 iulie, americanii au sarbatorit Ziua Independentei. In acelasi timp, lumea-ntreaga a asistat, cu sufletul la gura, la mult-asteptata lansare pe orbita a navetei Discovery.
INDIFERENTA. In noaptea de marti spre miercuri, comunistii au lansat sase rachete fara sa-si fi anuntat, in prealabil, intentia. Un satelit-spion folosit de americani a monitorizat, din spatiu, intreaga activitate.
A existat la Washington temerea ca una dintre rachete, Taepodong 2 (TD-2) , a carei raza de actiune poate ajunge pana la 6.700 de kilometri, avand o incarcatura de o tona, ar fi putut lovi tinte din statul american Alaska si de pe Coasta de Vest a SUA. Testarea unei rachete intercontinentale scoate in evidenta vulnerabilitatea teritoriilor de vest ale SUA in fata Phenianului si a armei atomice pe care acesta afirma ca o detine, scrie AFP. Surse din cadrul Administratiei Bush au anuntat ca ieri, la 42 de secunde dupa lansare, TD-2 a cazut in mare. Pentru Stepehn Hadley, consilierul pe probleme de securitate nationala al presedintelui american, esecul TD-2 ""poate spune multe lucruri despre capacitatile militare ale Coreii de Nord"". Alti oficiali ai Casei Albe au opinat insa ca nereusita ii va determina pe nord-coreeni sa perfecteze acest tip de racheta.
RECIDIVA. In timp ce comunitatea internationala reactiona la ""tupeul nord-coreean"", Phenianul a mai lansat ieri in jurul pranzului o racheta cu raza medie de actiune, posibil un Rodong sau un Scud, potrivit unui responsabil al Statului Major General de la Seul. Surse oficiale japoneze si sud-coreene au anuntat ca Phenianul ar putea lansa si alte rachete. Fara alte detalii, Coreea de Sud a explicat ieri ca testarea rachetelor reprezinta o ""problema de suveranitate"". Discursul Phenianului se aseamana izbitor cu numeroasele clisee folosite de un alt regim din ""axa raului"", luat in colimator de SUA, Teheranul.
REACTII. Activitatea balistica a Phenianului a pus lumea-ntreaga pe jar. Japonia, Statele Unite si Marea Britanie au finalizat, in regim de urgenta, ieri o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU, care cere tuturor statelor sa suspende acordarea de fonduri, bunuri sau tehnologie care ar putea fi utilizate pentru dezvoltarea programului nord-coreean de rachete. Coreea de Sud, aflata in conflict cu Nordul de peste cinci decenii, a anuntat, fara alte explicatii, ridicarea nivelului de alerta al Armatei. China, un aliat al Phenianului, a refuzat sa comenteze, pentru a nu interveni in negocierile multilaterale privind programul nuclear nord-coreean. Rusia a criticat testele, ministrul de Externe, Mihail Kaminin, apreciind ca atitudinea Phenianului este ""o provocare"" prin care se prejudiciaza eforturile de neproliferare nucleara"", transmite Interfax.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.