Moda turnurilor inalte cu peste 20 de etaje a ajuns si in Bucuresti. In timp ce investitorii cauta sa obtina un profit cat mai mare din terenul pe care-l cumpara cu peste 1.500 de euro/mp, bucurestenii se aleg cu nervi si blocaje in trafic. ""O

Moda turnurilor inalte cu peste 20 de etaje a ajuns si in Bucuresti. In timp ce investitorii cauta sa obtina un profit cat mai mare din terenul pe care-l cumpara cu peste 1.500 de euro/mp, bucurestenii se aleg cu nervi si blocaje in trafic.

""O cladire inalta aduce cu ea un numar de functionari, aglomerare, masini care perturba circulatia si imprastie noxe in atmosfera"", spune Mircea Ochiunciuc, presedintele Ordinului Arhitectilor din Bucuresti. Cu toate astea, turnurile sunt dorite in multe locuri de pe glob, deoarece reusesc sa dea o marca proprie unui oras, sa fie un loc de socializare, de intalnire pentru locuitorii urbei. ""La noi deranjeaza austeritatea obiectului, o cutie de sticla implantata intr-un loc, care pare sa fie importata de undeva"", spune presedintele arhitectilor bucuresteni.
INTERCONTINENTAL. Batranul hotel a fost construit in anul 1970 si a fost mai bine de 40 de ani cea mai inalta cladire a Capitalei. Are 25 de etaje plus un subsol si este amplasat in Piata Universitatii, pe locul fostului Hotel Carlton, care a fost in intregime distrus de cutremurul din 1944. A intrat in constiinta bucurestenilor ca un loc placut, despre care se spune ca este construit de japonezi pe rulmenti care-i confera siguranta in timpul unui seism.
BUCHAREST FINANCIAR PLAZA. Fost sediu al defunctului Bancorex, este primul turn construit in perioada postcomunista, intre anii 1995-1997, dar si prima cladire de birouri de clasa A din Romania. Imobilul are 83 de metri inaltime dispusi pe 3S+P+17 si o arhitectura moderna cu fata din sticla si granit, cu gradina interioara luminata de o cupola vitrala. Este inchiriat de societati de prestigiu Reuters Romania, Oracle, British Airways, ABB, insa cea mai mare parte este detinuta de BCR, care a preluat o parte din patrimoniul Bancorex.

AFACERE. BRD a cumparat cladirea la cheie de la societatea Soconac, filiala grupului Vincii, cu mai mult de 50 de milioane de euro


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.