Isteria imobiliara care a cuprins Romania in preaderare la mosia europeana i-a transformat pe primarii de comune in agenti imobiliari cu terenurile altora. Numai banuiala ca bursa terenurilor ar exploda dupa anul de gratie 2007 a facut ca afacerile

Isteria imobiliara care a cuprins Romania in preaderare la mosia europeana i-a transformat pe primarii de comune in agenti imobiliari cu terenurile altora. Numai banuiala ca bursa terenurilor ar exploda dupa anul de gratie 2007 a facut ca afacerile cu pamant la metru patrat sa devanseze orice alta investitie. Retrocedarile de terenuri, ce reveneau oamenilor simpli din mosi stramosi, au devenit afacerea edililor. Cei mai verosi sunt cei de pe langa Bucuresti.

In timp ce actele de proprietate a terenurilor ce trebuie retrocedate sunt tinute prin cine stie ce birouri de prefectura sau primarie comunala, obiectul mostenirii e retrocedat si vandut demult, insa nu proprietarului de drept. Cel putin in comunele-satelit din jurul Bucurestiului, dar si in tara, in jurul marilor orase sau statiuni, afacerile cu terenuri se fac ""din acte"". Masuratorile de la fata locului, cadastrul si alte amanunte de gen se rezolva din biroul primariei. Unii lucreaza deja direct cu firme de avocatura, juristii de la primarie fiind lasati sa se ocupe de chestiuni formale ce tin de administratie. De obicei cad victime oamenii simpli care inca mai cred ca in Romania functioneaza sistemul legislativ. Cand se trezesc furati de-a dreptul, replica nonsalanta a edililor este: ""Da primaria in judecata"". Ceea ce inseamna ani de procese si bani care umfla buzunarele avocatilor.
16 ANI DE PETITII. Daca zona ""suburbiilor"" de la nordul Capitalei a fost acaparata de mafia gulerelor albe, in celelalte puncte cardinale edilii comunelor de pe langa Bucuresti fac legea. Victimele lor sunt oamenii simpli, de la care nu se asteapta o replica pe masura, in instante. Comuna 1 Decembrie, din Ilfov, se afla la cativa kilometri de Capitala. Preturile terenurilor cresc pe zi ce trece, motivele invocate in sprijinul acestor ascensiuni fiind ""vilutele"" unor potentati de mana a doua. ""Pai, daca si-au facut casa cantaretul ala de-l vedem la televizor si sportivi, normal ca a crescut pretul"", spun oamenii locului. Dar daca pentru unii nu este deloc greu sa cumpere teren intravilan sau extravilan in comuna, pentru cei care traiesc acolo din mosi-stramosi a devenit deja o misiune imposibila sa-si redobandeasca proprietatile. Familia Florea, neaosa din comuna ilfoveana, se plange ca de 16 ani incearca in zadar sa-si recupereze pamanturile mostenite. ""Tatal meu, Florea Ion, a fost prizonier de razboi. La intoarcerea din armata a fost improprietarit de stat cu 0,25 ha teren intravilan, probabil in baza unei legi de reforma agrara de la vremea respectiva. Aici si-a construit casa si gospodaria, care sunt astazi ale familiei mele. Dupa 16 ani de demersuri, nu am reusit nici pana-n ziua de azi sa obtinem titlul de proprietate pentru acest teren. Timp de 13 ani, mama mea si-a cerut drepturile, dar n-a obtinut decat umilinta. De fiecare data cand mergea la primarie i se spunea ca nu are dreptul la nimic, ca nu are acte, ca nu a primit acest teren etc."", povesteste Nicolae Florea. Omul spune ca dupa moartea mamei s-a adresat primariei in scris cu nenumarate cereri de punere la dispozitie a actelor existente in aceasta institutie, dar tot de atatea ori a fost refuzat. In disperare de cauza a reusit sa obtina acte de la Arhivele Nationale care ii atesta dreptul la proprietate. Degeaba...

REVOLTA. Florea Ion (dreapta) si Iancu Tudor isi ""striga""
nedreptatea cu actele pe masa


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.