Dupa amanari repetate, proiectul de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate a primit ieri ok-ul membrilor Executivului, la insistentele presedintelui Basescu. Astfel, ANI va putea controla averile demnitarilor de dupa Revolutie
Dupa amanari repetate, proiectul de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate a primit ieri ok-ul membrilor Executivului, la insistentele presedintelui Basescu.

Astfel, ANI va putea controla averile demnitarilor de dupa Revolutie si la cinci ani de la terminarea mandatului daca exista date sau indicii ca unele bunuri ori valori nu pot fi justificate de persoana in cauza cu veniturile obtinute. Tot ea este institutia abilitata sa verifice conflictele de interese si incompatibilitatile. Conform modificarilor adoptate ieri de catre Guvern, s-a largit categoria persoanelor care sunt obligate sa depuna declaratii de avere: sunt inclusi acum si membrii CES, ai Consiliului Comisiei pentru supravegherea sistemului de pensii private, sefii cultelor religioase si personalul cu functii de conducere si control din unitatile de invatamant si din sanatate.
AVOCATI INCOMPATIBILI. De asemenea, functia de parlamentar, prefect sau subprefect si ales local va deveni incompatibila cu cele de notar, avocat sau executor judecatoresc. In plus, aceste functii, plus cea de membru al Guvernului, vor fi incompatibile si cu cele de conducere si administrare in institutiile de invatamant.
SESIZARE. Agentia poate fi sesizata din oficiu sau de orice persoana, se declanseaza o cercetare prealabila, iar daca se constata ca exista diferente nejustificate intre averea reclamatului si veniturile lui, inspectorul Agentiei Nationale de Integritate constata prin decizie aceasta situatie. Fapt care poate atrage sanctionarea disciplinara a reclamatului, iar Parchetul este sesizat. (Aniela Nine)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.