In urma cu patru luni, primarul comunei Arbore a fost tras de mana sa curete albia paraului Solca. Dupa inundatii, nimeni nu are de gand sa-i ceara socoteala pentru pagubele facute de ape. Cat despre avertizarea pe care trebuia sa o aduca la cunostin

In urma cu patru luni, primarul comunei Arbore a fost tras de mana sa curete albia paraului Solca. Dupa inundatii, nimeni nu are de gand sa-i ceara socoteala pentru pagubele facute de ape. Cat despre avertizarea pe care trebuia sa o aduca la cunostinta localnicilora€¦ nici atat.
De doi ani inundatiile fac ravagii in Romania. In furia lor, apele distrug bunuri, gospodarii si nu de putine ori iau vieti. Cauzele acestor drame: necunoscute. Cel putin pentru autoritati. La fata locului, oamenii sunt ceva mai exacti. Poate ca acolo s-a defrisat prea mult sau lucrarile de mai sus nu au fost facute cum trebuie. Dupa doi ani, Ministerul Mediului este de fiecare data surprins de cele produse de ape, sumele uriase alocate pentru lucrarile de refacere iau cai ciudate, si nimeni nu este vinovat.
INDOLENTA. Cand paraul Clit a devastat comuna Arbore, la fel, lumea a inceput sa ridice din umeri. Ce ti-e si cu ploile astea! Si de data aceasta, analizand la fata locului lucrurile indeaproape, descoperim insa ca drama are si o puternica cauza umana: indolenta. Jurnalul National v-a relatat ieri cum a procedat primarul comunei, Gheorghe Tiron, cu avertizarea meteorologica referitoare la riscul unei viituri ce ar urma sa loveasca localitatea; nici macar nu s-a grabit sa-si instiinteze consatenii.
AVERTIZAT. Reporterii nostri au descoperit ca atitudinea primarului este una cu atat mai iresponsabila, cu cat localnicii de pe malul paraului Solca se plangeau de trei ani ca apa distruge malul si risca sa-i inunde. Inca de acum patru luni, Primariei i se pusese in vedere sa execute lucrari de curatire a albiei paraului, de Directia Apelor (DA) Siret, pentru a reduce riscul erodarii malului. Si deci efectele unei eventuale inundatii. Gheorghe Tiron nu a facut nimic, iar in vinerea in care era avertizat ca apa va veni peste locuitori, nici macar nu s-a dus sa vada la fata locului care sunt riscurile. Norocul primarului a fost ca viitura a izbit pe paraul Clit, si nu pe Solca, caci altfel ar fi fost responsabil direct pentru vietile pierdute.
RESPONSABIL, VORBA VINE. Responsabil din punctul de vedere al carcotasilor de ziaristi. Nu si al institutiilor, care tot pe mana Domnului merg cand e vorba despre a trage linie si a identifica vinovatii. Seful Directiei Apelor Siret, inginerul Emil Vamanu, crede ca e o pura speculatie sa scrii ca apa a inundat din cauze cu radacini umane, iar ieri nu putea preciza care lucrari din cele solicitate administratiei locale pe paraul Solca au fost efectuate, nici care sunt masurile care ar trebui sa le ia in cazul in care atentionarea DA Siret nu a fost respectata.
Pentru a fi si mai concreti, va vom preciza ca prima sesizare cu privire la situatia de pe paraul Solca a fost facuta de localnici in urma cu trei ani. In toamna, apa a inundat malul, iar oamenii, sesizand riscurile, au inceput sa se tina de capul primarului, a celor de la Apele Romane si de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. Rezultatul: doar un maldar de hartii. (Doru Cobuz)

INEFICIENT


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.