Ministerul Mediului va mai scoate din circulatie alte 16.500 de masini mai vechi de 12 ani, prin asa-numitul program ""rabla"". Suma alocata pentru acesta se ridica la 49,5 milioane de lei. In schimbul masinilor mai vechi de 12 ani, proprietarii c
Ministerul Mediului va mai scoate din circulatie alte 16.500 de masini mai vechi de 12 ani, prin asa-numitul program ""rabla"". Suma alocata pentru acesta se ridica la 49,5 milioane de lei.

In schimbul masinilor mai vechi de 12 ani, proprietarii care se inscriu in Programul National de Innoire a Parcului Auto vor putea achizitiona o masina noua marca Peugeot, Dacia, Opel, Ford, CitroIn, Daewoo, Fiat, Lada, Mitsubishi, Renault, Hyundai, Chevrolet, Audi, Seat, Porsche sau Volkswagen. Lista completa a producatorilor, distribuitorilor si importatorilor validati de Comitetul de Avizare al Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) este publicata pe pagina www.afm.ro. Cele mai multe automobile au fost alocate producatorilor autohtoni, adica Dacia si Dewoo, care au primit cate 4.576 de unitati fiecare, urmand Renault cu 3.328 de unitati si Audi, Seat, Porsche, Volkswagen, marci distribuite de Porsche Romania care a primit 1.664 de automobile. In cel mult doua saptamani, AFM va valida lista cu unitatile de casare ce vor participa la program.
PROGRAMUL. Suma alocata pentru Program se ridica la 49,5 milioane de lei noi pentru scoaterea din circulatie a 16.500 de masini mai vechi de 12 ani. Ca si anul trecut, prima de casare va fi de 3.000 de lei noi. Astfel, cetatenii care detin o rabla in stare de functionare pot obtine discountul prin intermediul centrelor de dezmembrari auto. Suma obtinuta ca prima se acorda o singura data si se va scadea din pretul de achizitie a unui autoturism nou. Termenul final al programului este 12 decembrie. ""Obiectivul aplicarii acestor prevederi este diminuarea poluarii, prin scoaterea din uz a autoturismelor vechi, ce sunt caracterizate de un nivel de poluare ridicat"", a declarat Sulfina Barbu, ministrul Mediului.
PROCEDEU. Posesorul rablei trebuie sa se inscrie la un producator validat pentru achizitionarea unui autoturism nou, sa predea autoturismul uzat spre casare unui operator economic autorizat, de unde va obtine un certificat de distrugere. Beneficiarul trebuie sa radieze autoturismul uzat si sa achizitioneze un autoturism nou de la un producator validat. Sunt interzise omologarea pentru circulatie si reinmatricularea unui autoturism uzat predat spre casare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.