Senatul si Camera Deputatilor au aprobat in sedinta comuna de saptamana trecuta prelungirea pana la 1 octombrie a mandatelor a sase membrii CNA: Attila Gasparik (vicepresedinte), Dan Grigore, Mircea Sorin Moldovan, Rasvan Popescu, Serban Pretor si Gabriela Stoica. Comisiile pentru Cultura au avizat la inceputul lunii iunie, in sedinta comuna, candidaturile pentru membru titular ale lui Dan Grigore (propus de Guvern), Rasvan Popescu (Camera Deputatilor - PNL), Ioan Onisei (Camera Deputatilor - PD), Gasparik Attila (Senat - UDMR), Vladimir Bagdanescu (Senat - PC), Aristide Buhoiu (Camera Deputatilor - PRM). De asemenea, au fost desemnati, ca membri supleanti: Razvan Bucuroiu, Florin Bratescu, Szasz Attila, Marius Cristian Iurascu. La randul sau, presedintele Traian Basescu i-a desemnat pe Gelu Trandafir si pe Radu Busneag ca membru si, respectiv, membru supleant in CNA din partea Presedintiei. Liderii de grupuri parlamentare nu au ajuns insa la un acord asupra numirilor de membri in conducerea CNA, fiind mai multi candidati decat posturi, respectiv sapte la sase.
IN AFARA LEGII. Presedintele CNA, Ralu Filip, a acuzat Parlamentul ca a prelungit mandatele in afara legii si ca a decis in privinta reprezentantilor Presedintiei si ai Guvernului, desi nu avea astfel de competente. Ralu Filip a trimis Parlamentului o scrisoare prin care solicita revocarea hotararii privind prelungirea mandatelor membrilor CNA, in caz contrar, anuntand ca va cere anularea ei in instanta. In scrisoare se arata ca durata mandatului este de sase ani, fara posibilitatea de a fi prelungita, intrucat Legea audiovizualului nu permite acest lucru. De asemenea, un alt motiv de nelegalitate semnalat de Filip este prelungirea unui mandat
inexistent, cel al lui Dan Grigore, expirat de la inceputul lunii iunie. ""Nu pot sa-mi asum riscul de a aproba efectuarea unor cheltuieli bugetare in baza unei Hotarari a Parlamentului lipsita de suport juridic"", se mai mentioneaza in scrisoarea trimisa Parlamentului. Ralu Filip solicita, de asemenea, Parlamentului includerea validarii propunerilor pentru noii membri ai Consiliului in ordinea de zi a sesiunii extraordinare a Parlamentului care incepe azi.