Nici Parchetul, nici DNA, nici Curtea de Conturi nu au facut mare lucru pana acum in cazul resursei stuficole din Delta Dunarii, data spre exploatare in baza unor simple protocoale incheiate de actualul guvernator, Paul Cononov. Ministrul Mediul
Nici Parchetul, nici DNA, nici Curtea de Conturi nu au facut mare lucru pana acum in cazul resursei stuficole din Delta Dunarii, data spre exploatare in baza unor simple protocoale incheiate de actualul guvernator, Paul Cononov.


Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, participa in aceste zile la sarbatorirea zilei Dunarii. A luat dupa ea o armata de jurnalisti din presa centrala. Ar fi oportunitatea de a penaliza nerealizarile si ilegalitatile flagrante comise de Paul Cononov, guvernatorul pe care l-a numit la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii in urma cu un an, aducandu-l de la o firma care ridica gunoaie in Tulcea. Asta pentru ca autoritatile competente si, se presupune, independente politic nu au miscat nici un deget, desi legea este calcata flagrant in picioare.
INFRACTIUNE. Abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata. Asa e incadrat in Codul Penal ceea ce a hotarat Colegiul Executiv al ARBDD. Manaria a fost pusa la cale intr-o sedinta din decembrie 2005, cu cateva zile inainte de Craciun, in plin sezon de recoltare a stufului. Decizia a fost scandaloasa: intregul potential stuficol din Delta a fost incredintat pe baza unor protocoale societatilor care solicita acest lucru, indiferent de obiectul de activitate, de utilajele detinute si de personalul angajat. Asta, desi Legea 219/1998 (emisa de de actuala guvernare) spune ca resursa statului poate fi valorificata doar prin concesionare in urma unei licitatii, si nu prin atribuire directa. Si numai prin incheierea unui contract, si nu printr-un protocol. Cu atat mai mult pentru o Rezervatie in care trebuie sa se respecte norme de mediu strict formulate in contracte si obligarea concesionarului la plata unei redevente. Mai mult, Legea Rezervatiei Biosferei, 82/1993, obliga societatile care participa la licitatie sa aiba ca obiect principal de activitate exploatarea si valorificarea stufului. HG 153/2002, in anexa, obliga ARBDD ca, in cazul in care in urma licitatiilor nu s-a desemnat nici un castigator, resursa - stuful - sa fie data pe baza de contract comercial ferm, care sa nu fie, in ceea ce priveste oferta, inferior ofertei facute de societatea concesionara. Dar toate acestea, numai dupa parcurgerea procedurilor legale. Numai asa se poate reglementa plata redeventei, se pot face investitii de mediu si se respecta prevederile legislatiei de mediu existente. In protocolul semnat de Cononov se calca in picioare toate aceste aspecte, hotarari de guvern, legi organice, ceea ce il incrimineaza penal pe guvernatorul gunoier.
STRICT PROTEJATE. De aceste protocoale nu scapa nici stuful din zonele strict protejate ale Rezervatiei. Consiliul Stiintific al ARBDD stipuleaza clar cine are dreptul sa igienizeze prin recoltare aceste zone strict protejate. In dorinta satisfacerii intereselor de partid, Colegiul Executiv - for inferior Consiliului Stiintific - ce are ca menire punerea in aplicare a hotararilor CS (Hot. 367/ 25.04.2002, art. 20, litera A), prezidat de Cononov, isi bate joc de prevederile legale si atribuie prin semnatura guvernatorului-gunoier igienizarea in zonele strict protejate unor societati care au ca obiect principal de activitate ""Alte spatii de cazare"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.