Rapirea unui militar israelian de militanti palestinieni spulbera, pentru moment, orice speranta de dialog israeliano-palestinian si ameninta cu escaladarea violentelor in regiune. Rapirea militarului a provocat agitatie mare la Ierusalim,

Rapirea unui militar israelian de militanti
palestinieni spulbera,
pentru moment, orice
speranta de dialog israeliano-palestinian si ameninta cu escaladarea violentelor in regiune.

Rapirea militarului a provocat agitatie mare la Ierusalim, unde premierul Ehud Olmert a ajuns in punctul de a ameninta cu declansarea unei mari ofensive in Fasia Gaza. Ofensiva nu a fost inca declansata, dar totul este pregatit: zeci de tancuri israeliene, insotite de efective de infanterie, au fost desfasurate ieri-dimineata, la cateva sute de metri de Fasia Gaza, in vederea unei eventuale operatiuni de amploare.
PREGATITI. Postul de radio al armatei israeliene a precizat ca efectivele fac parte din doua regimente de infanterie si doua batalioane de blindate. Postul de radio a adaugat ca, pana in prezent, nu a fost dat ordinul de patrundere in Fasia Gaza din cauza temerilor pentru viata militarului rapit de gruparile armate palestiniene.
Diplomatia israeliana a depus eforturi uriase pentru rezolvarea situatiei, cooperand inclusiv cu state arabe si europene, in speranta ca militarul va fi returnat tarii sale.
CONDITII. Gruparile armate palestiniene refuza insa eliberarea militarului, atat timp cat revendicarile lor - ""eliberarea femeilor si copiilor"" din inchisorile israeliene in schimbul militarului - nu sunt luate in considerare de Israel. ""Suntem siguri ca militarul se gaseste intr-un loc in care dusmanul nu poate ajunge"", a afirmat purtatorul de cuvant al Comitetelor pentru Rezistenta Populara.
Israelul a afirmat insa ca nu ia in calcul o discutie pe aceasta tema, sustinand ca atacul palestinian in urma caruia si-au pierdut viata doi militari israelieni si un al treilea a fost luat ostatic a fost finantat cu bani din Iran si comandat de conducerea Hamas si Damasc.
AMENINTARI VOALATE. Premierul Ehud Olmert a dat de inteles ca Israelul stie si poate sa intervina unde vrea, pentru a contracara gruparile teroriste. Unii analisti sunt de parere ca Olmert a facut aluzie la liderul politic al Hamas, Khaled Meshaal, care se afla la Damasc, in Siria.

""RAPIM SI NOI""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.