Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu (foto), plecat in strainatate la un simpozion, ne-a acordat telefonic o declaratie in care sustine ca nu este protejat de nici un prieten. Ci, dimpotriva, el spune ca este victima unui conflict politic in care su
Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu (foto), plecat in strainatate la un simpozion, ne-a acordat telefonic o declaratie in care sustine ca nu este protejat de nici un prieten. Ci, dimpotriva, el spune ca este victima unui conflict politic in care sunt angrenate institutii ale statului.
N-A FOST A STATULUI. ""Ministerul Finantelor nu se poate constitui parte civila in proces, pentru ca aceasta creanta nu a fost niciodata inregistrata ca si creanta la acest minister. Ea a existat numai in contabilitatea Rompetrol. Este o creanta incerta dintr-un contract semnat dupa privatizare, iar toate investitiile facute de Rompetrol inainte de 1989, intre anii a€™80 - a€™90, au fost recuperate de statul roman pana in 1995. Atunci, evident ca nu exista creanta din acest contract. In adresa din iulie a Ministerului de Finante se spune ca daca exista un prejudiciu, atunci ei se pot constitui parte civila, dar cineva ar trebui sa demonstreze acest lucru, respectiv procurorii, ceea ce n-au fost in stare sa faca pentru ca nu exista un prejudiciu. Si va spun acest lucru dupa parerea tuturor expertilor care au facut verificari in acest caz. Au fost facute doua randuri de expertiza si nu exista nici un prejudiciu.""
CREANTA INCERTA. Intrebat daca stie sigur ca, in urma verificarilor, specialistii Ministerului de Finante sa fi ajuns la concluzia ca nu exista nici un prejudiciu creat statului roman de catre Rompetrol SA, Dinu Patriciu ne-a raspuns: ""Dupa cate stiu eu, neconstituindu-se parte civila pana in acest moment, nu poate sa se constituie, pentru ca n-a fost niciodata creanta statului roman. S-a facut un control de Directia Finantelor Publice, apoi de Garda Financiara si au constatat ca nu exista nici un prejudiciu. De fapt, au constatat situatia de fapt: ca exista o creanta incerta rezultata dupa incheiarea contractului de privatizare. Asa ca nu este nici un prejudiciu"".
SEMNATURA. Dinu Patriciu a contestat faptul ca actualul ministru de Finante, Sebastian Vladescu, ar taragana semnarea adresei oficiale cerute de Parchet. ""Nu este asa cu semnatura. Nu este vorba de o amanare a semnaturii generate de vreo prietenie. Toata presupozitia este complet lipsita de adevar si de orice fel de suport. Eu va pot pune la dispozitie toate opiniile legale: aceasta creanta nu a fost niciodata a statului. Este alegatia procurorilor care lasa catre presa sa se scurga informatii incomplete si tendentioase, ca sa creeze o anumita imagine. De ce? Pentru ca acesta e modul in care functioneaza aceasta institutie de atatia ani de zile"", ne-a declarat presedintele Rompetrol.
CONFLICT POLITIC. Inca de la inceputul anchetei in cazul Rompetrol, Dinu Patriciu a sustinut ca el este nevinovat, ca nu a comis nici una dintre infractiunile pentru care a fost acuzat. El spune ca este o victima: ""Mi se intampla, pentru ca este vorba despre un conflict politic in care sunt folosite institutii politice ale statului pentru a alimenta un conflict politic. Intre cine si cine?! Toata chestia asta a fost declansata de cineva si povestea-i lunga. O sa va spun odata de unde mi se trage. Deocamdata eu sunt intr-un proces in care incerc sa-mi dovedesc nevinovatia si ma lupt cu toate aceste scapari catre presa ale unor informatii trunchiate si tendentioase. Pot sa va dovedesc ca nu are nici o legatura statul roman cu creanta asta. Dosarul parchetului porneste de la ceva fals, si anume ca aceasta creanta a fost a statului roman. Nu a fost. E o constructie logica construita pe nisip. Dosarul parchetului a fost contrazis de nenumarate instante, uneori si pe fond. Aceasta chestiune, acuzatia privind creanta, a fost demontata chiar de catre instanta, deja, intr-una dintre cele opt intalniri ale mele cu justitia"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.