In opinia specialistilor, somnolenta, asociata in acest sezon cu canicula, determina cresterea pericolului de accidente rutiere. Avertisementul este publicat recent in British Medical Journal. La sfarsitul saptamanii trecute, in tara noastra au f
In opinia specialistilor, somnolenta, asociata in acest sezon cu canicula, determina cresterea pericolului de accidente rutiere. Avertisementul este publicat recent
in British Medical Journal.

La sfarsitul saptamanii trecute, in tara noastra au fost inregistrate un numar record de accidente rutiere cu multe persoane care si-au pierdut viata. Principalele cauze ale acestor nenorociri sunt oboseala, alcoolul, unele medicamente, la care in acest sezon se adauga si canicula. Acestea sunt cauzele accidentelor rutiere semnalate frecvent de agentii de circulatie. Dar cauzele sunt confirmate si de studii efectuate recent.
Posesorii de masini care conduc frecvent chiar atunci cand sunt obositi se expun unui risc de trei ori mai mare de accidente rutiere, se semnaleaza intr-un studiu publicat in British Medical Journal.
RANITI. Anual, in Franta, mii de accidente rutiere puteau fi evitate daca soferul nu conducea obosit. Astfel, potrivit autorilor studiului, numarul persoanelor ranite care puteau foarte bine sa ajunga sanatoase la destinatie este intre 10.000 si 20.000 pe an. ""Majoritatea persoanelor incearca sa se lupte practic cu oboseala cand se afla la volan. Conduci sau dormi: trebuie sa alegi"", avertizeaza autorii studiului. Cei mai implicati in aceste accidente sunt soferii care parcurg distante mari, care conduc inclusiv noaptea si fac multe ore suplimentare. Somnolenta la volan este consecinta oboselii, dar este asociata si cu consumul de medicamente psihotrope. Iar un alt dusman al celui aflat la volan este alcoolul. Persoana aflata la volan este prima care trebuie sa decida sa renunte la volan in functie de gradul de oboseala.
VULNERABILI. Specialistii mai atrag atentia asupra efectelor caniculei asupra persoanelor care conduc masini neprevazute cu instalatie de climatizare. Cei mai vulnerabili sunt copiii, varstnicii si bolnavii. Aceste persoane sunt in pericol de deshidratare, fenomen care poate fi foarte bine evitat printr-un consum adecvat de lichide. De asemenea, in perioadele de canicula, copiii nu trebuie lasati in masina parcate cand afara este canicula. Deshidratarea se instaleaza rapid punand in pericol viata copilului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.