Presedintele Traian Basescu (foto) a calcat ieri din nou pragul unui spital, de data aceasta Spitalul de pneumologie ""Marius Nasta"", din Bucuresti. Nu pentru a efectua vreun control medical, a negat categoric purtatorul de cuvant, Adriana Saftoiu,
Presedintele Traian Basescu (foto) a calcat ieri din nou pragul unui spital, de data aceasta Spitalul de pneumologie ""Marius Nasta"", din Bucuresti. Nu pentru a efectua vreun control medical, a negat categoric purtatorul de cuvant, Adriana Saftoiu, ci pentru a constata cum functioneaza reforma in sanatate.

Sosit la volanul masinii sale, seful statului spune ca a ales ""Marius Nasta"" pentru ca a fost aici la inceputul mandatului de primar, cand a avut o bronsita. A promis atunci ca se va intoarce pentru a vedea care sunt conditiile in care sunt tratati bolnavii. A facut o vizita prin saloane, a vazut cum stau pacientii cu zilele pentru intalnirea cu tomograful, a vorbit cu managerul numit de curand de Nicolaescu si a tras linie: ""E dramatic faptul ca trebuie sa stai in spital 4-5 zile, o saptamana, pentru ca sa-ti vina randul la analize, cand costul cel mai ridicat este cel cu cazarea in spital"".
CONTROL. E ""risipa de bani"", a criticat Basescu, si nu doar sub aspectul cazarii. Presedintele a constatat si ca exista o sectie noua, folosita in proportie de 20% ""pentru ca nu este dotata"". El i-a cerut ministrului Sanatatii sa trimita o echipa de control la ""Marius Nasta"" pentru a vedea conditiile in care sunt internati bolnavii si situatia dotarilor. Basescu l-a sfatuit pe Nicolaescu sa nu faca ""pasul inapoi in ceea ce priveste sustinerea reformelor in spitale"", insa a aratat ca nu e normal sa existe o risipa de bani in spitalele din Romania in conditiile in care din 1998 pana in prezent nivelul fondurilor alocate sanatatii a crescut de patru ori.
MIZERIE. Nici ""mormanele de moloz si de mizerie, de reziduuri"" nu au trecut neobservate, Basescu invitandu-i si pe ziaristi sa constate situatia din curtea spitalului. Seful statului a anuntat ca va mai vizita si alte spitale si ca are de gand sa vada si care e situatia din scoli.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, i-a dat dreptate presedintelui: ""Inca o data se demonstreaza ca sistemul spitalicesc e neperformant, ineficient, prost condus si consuma majoritatea banilor din sistem"". Potrivit ministrului, nu pot fi facute schimbari peste noapte, apreciind ca in doi-trei ani spitalele din Romania vor ajunge la nivelul celor din Viena.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.