Aderarea la Uniunea Europeana a fost vazuta ca o mare sansa de afirmare in strainatate, de cetatenii mai multor state din Europa Centrala si de Est. Spre exemplu, polonezii au fost printre primii care n-au ezitat sa-si faca geamantanul si sa plec
Aderarea la Uniunea Europeana a fost vazuta ca o mare sansa de afirmare in strainatate, de cetatenii mai multor state din Europa Centrala si de Est.

Spre exemplu, polonezii au fost printre primii care n-au ezitat sa-si faca geamantanul si sa plece printre straini, deoarece salariile mult mai atractive si conditiile mult mai bune de lucru le-au facut cu ochiul. Astfel, cel putin 750.000 de polonezi au parasit tara pentru a lucra in Marea Britanie sau Irlanda, incepand cu luna mai 2004, informeaza BBC News Online. Acest lucru a pus pe ganduri autoritatile de la Varsovia, care se tem ca, o data cu deschiderea pietei muncii si in alte tari membre ale Uniunii, vor ajunge in situatia de a se confrunta cu o criza grava de forta calificata de munca. Numarul mare al tinerilor care a parasit Polonia incepand din 2004 a provocat ingrijorarea autoritatilor, cu atat mai mult, cu cat cel mai afectat este sectorul medical. Pana in prezent, aproximativ 5% dintre medicii polonezi au emigrat, nemultumiti de conditiile si programul de lucru din tara, dar si de salariile de circa 300 de euro pe luna.
NU E GRAV. Totusi, multi reprezentanti ai mediilor academice nu cred ca Polonia se confrunta cu un ""exod de inteligenta"", nivelul de educatie fiind mai ridicat decat in trecut, ci mai degraba cu un ""exces de inteligenta"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.