Incurajati de cresterea substantiala din ultimul timp a investitiilor straine, numerosi analisti atribuie acestora un rol major nu doar in dezvoltarea economica a tarii, ci si in rezolvarea aproape providentiala a tuturor problemelor cu care se confr
Incurajati de cresterea substantiala din ultimul timp a investitiilor straine, numerosi analisti atribuie acestora un rol major nu doar in dezvoltarea economica a tarii, ci si in rezolvarea aproape providentiala a tuturor problemelor cu care se confrunta Romania. Ca se exagereaza in aceasta ultima privinta nu prea trebuie demonstrat, dar este dubitativ si ca o dezvoltare economica solida ar putea sa se obtina numai pe baza investitiilor externe, fara contributia precumpanitoare si hotaratoare a investitiilor interne. Or, dincolo de orice discurs teoretic despe rolul investitiilor interne si respectiv externe in dezvoltarea unei tari, trebuie sa constatam ca structura si calitatea investitiilor straine in Romania invita, prin sine, la o pondere, chiar severa, a optimismului cu privire la capacitatea acestora de a schimba realmente actualul stadiu de economie subdezvoltata si oricum periferica in sistemul european si mondial. Si iata de ce!
1 Actuala crestere a investitiilor externe apare fulguranta in raport cu cea din anii a€˜90, cand acestea erau minunate, dar lipseau cu desavarsire. In ce priveste nivelul investitiilor externe pe locuitor, Romania ramane de departe codasa in Europa, in ciuda cresterilor din ultimul timp.
2 O foarte mare parte din investitiile externe in 2005 - si situatia pare sa se prelungeasca in 2006 - constituie transferuri intracompanie, ceea ce reprezinta un fel de ""plimba bani"" prin unitatile din Romania ale firmelor multinationale care opereaza si pe piata romaneasca, deci au mai degraba un caracter speculativ decat productiv.
3 Demolator nu doar pentru cei care atribuie investitiilor straine in economie virtuti providentiale, ci si pentru cei care se gandesc la viitorul Romaniei, grosul (unii spun 80%) investitiilor externe in Romania din ultimul timp s-a indreptat spre activitati financiare si doar o particica a avut ca destinatie sectoare nefinanciare. Desigur, deficitul Romaniei in dezvoltarea serviciilor financiare este imens, dar cine crede ca dezvoltarea unei tari se poate baza doar pe servicii fara un suport industrial solid se insala amarnic.
4 Intr-o prea mare proportie investitiile externe in Romania s-au orientat si se orienteaza spre sectorul imobiliar. Birouri fara fabrici constituie o aiureala la fel de mare precum fabrici fara birouri din vremea economiei de comanda. In mod dramatic se pare ca plasamentele predilecte in imobiliar au o explicatie ce nu poate decat genera ingrijorari serioase asupra viitorului. Pentru ca in Romania nu intreaba nimeni de unde vin banii, ci doar se bucura ca vin, plasamentele straine in imobiliar se pare ca sunt, in proportie alarmant de mare, bani negri, care sunt bine mersi spalati prin achizitia de ""real estate"" in Romania.
5 Investitiile externe in industrie, atat ca pondere, cat si in cifre absolute, sunt modeste, pentru a nu spune derizorii, ceea ce cam decoloreaza viitorul descris de unii in roz al economiei. De altfel, minunatele investitii straine in industrie, atat de cantate de unii, constituie un fel de lohn in domeniul competentelor auto, caruia nu-i poti conferi vreo virtute alta decat aceea de a reprezenta un pas inainte fata de lohn-ul din textile.
6 Sa nu uitam ca, prin insasi o asemenea structura, investitiile straine vor avea, curand, curand, un impact negativ asupra balantei de plati, caci intrarile sub forma de noi investitii nu vor mai putea compensa iesirile debordante sub forma de repatrieri de profituri.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.