O vorba inteleapta - ""Vrei sa cunosti cu adevarat o persoana? Mananca impreuna cu ea un pud (16,38 kg) de sare"". Extrapoland, putem spune ca pentru a cunoaste un popor trebuie sa-i gustam specialitatile culinare ""la el acasa"". Bucataria unei natiuni reflecta totul: istorie, gandire, temperament...

SPANIA. Cine a contribuit in acest creuzet, Peninsula Iberica, la aparitia ""focoasei"" bucatarii spaniole? Fenicienii si grecii au infiintat centrele comerciale Cadis si Empuries. Din nordul Africii au venit aici iberii, din Europa - celtii si gotii. De la legionarii romani si luptatorii cartaginezi li se trage dragul de bucataria de campanie. Asa s-au nascut gustoasele mancaruri preparate la ceaun si servite in strachini si ceaunase.
La inceputul secolului al VIII-lea, in Spania au venit maurii - arabii. Bucataria orientala, adusa de ei, a lasat o amprenta nepieritoare. Evreii sefarzi, nobilii acestui neam incercat de Dumnezeu, au aportul lor in gastronomia iberica. Din Mexic, spaniolul Cortez a adus ciocolata.
Spaniolii sunt apreciati in gastronomia mondiala ca adevarati cavaleri ai meselor imbelsugate, condimentate cu toate mirodeniile posibile. Cu ce rost? O hatra parabola spaniola ne lamureste. Apostolul Iacob, ""protectorul Spaniei"", s-a intalnit cu necuratul, care il tot zadarea maimutarindu-se, scotand limba catre Preacuviosul. Sfantul Iacob nu si-a pierdut calmul, si cand Sarsaila se schimonosea i-a presarat pe limba piper. De atunci a ramas necuratul cu limba scoasa!
Nu stim daca preparatul de top al mancarurilor iuti din Spania, care se numeste ""Pescadilla a la diabolo"", este facut sa-l descopere pe Nichipercea. Dar va dam un sfat: daca nu aveti ""antrenament"", nu riscati sa-l comandati!