Finlanda are prilejul sa iasa din nou la rampa europeana. Principalele dosare ale Uniunii vor fi gestionate de la Helsinki, timp de sase luni, incepand de la 1 iulie. Cele sase luni de presedintie austriaca a Uniunii Euro-pene s-au dovedit de bun

Finlanda are prilejul sa iasa din nou la rampa europeana. Principalele dosare ale Uniunii vor fi gestionate de la Helsinki, timp de sase luni, incepand de la 1 iulie.

Cele sase luni de presedintie austriaca a Uniunii Euro-pene s-au dovedit de bun augur pentru Romania. Intr-o perioada incarcata de evenimente politice, dar si economice, mai ales la nivelul privatizarilor de rasunet, Austria a devenit, din tara mai degraba retinuta fata de aderarea europeana a Romaniei, unul dintre cei mai fermi sustinatori ai autoritatilor de la Bucuresti. In perioada ianuarie-iunie 2006, Romania a avut parte de rapoarte favorabile, de dezbateri mai putin aprinse in comisiile si plenul Parlamentului European si, in general, nu a mai facut obiectul unor discutii contradictorii la nivelul partenerilor europeni. A urmat raportul de monitorizare din mai si reuniunea din 15-16 iunie a liderilor UE, ambele aducand semnalul clar ca amanarea cu un an a aderarii este improbabila.
Sfarsitul acestei luni aduce si incheierea presedintiei austriece si preluarea dosarelor europene de catre Finlanda. Constitutia europeana, viitoarele valuri de extindere si relatia cu Rusia sunt subiecte delicate care intra pe mana diplomatilor de la Helsinki.
OPINII. Potrivit AFP, observatorii si oficialii sunt de acord ca presedintia finlandeza nu va aduce nimic spectaculos in cea de-a doua jumatate a anului, cand va dispune practic de numai patru luni de activitate, tinand cont de vacanta de vara si de sarbatorile de iarna.
Exista insa si alte pareri. Finlanda are avantajul unei economii solide, de o crestere care nu s-a lovit inca de zona de platou cu care se confrunta alti parteneri europeni dezvoltati, de o societate care nu se confrunta cu intrebari fara raspuns la capitolul somaj, imbatranirea populatiei sau incurajarea familiei. In aceste conditii, lipsita de presiuni economice, presedintia finlandeza a UE va putea transa cu detasare aspectele, mai degraba politice, restante dupa presedintia austriaca. Un aspect important pe agenda Helsinkiului ar putea fi sectorul apararii europene, mai ales in conditiile in care Finlanda, spre deosebire de multe dintre statele care au aderat la UE in 2004, nu face parte din Organizatia Tratatului Nord-Atlantic (NATO).

OPTIMISM


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.