Caldura mare, mon cher... Bacalaureatul a inceput ieri pentru cei aproximativ 190.000 de candidati care s-au inscris pentru sustinerea examenului din acest an. Literatura romana oral, Maiorescu, Eminescu, Calinescu. Din gura elevilor s-au auzit insa

Caldura mare, mon cher... Bacalaureatul a inceput ieri pentru cei aproximativ 190.000 de candidati care s-au inscris pentru sustinerea examenului din acest an. Literatura romana oral, Maiorescu, Eminescu, Calinescu. Din gura elevilor s-au auzit insa comentariile din carti.

La peste 34 de grade Celsius, Bac-ul in Capitala nu putea incepe decat cu o toropeala de vara, inca de la primele ore ale diminetii. Trasi la fata de emotii, dar cu siguranta asudati de canicula si nu de prea mult invatat, liceenii si-au scos reduta din dotare sa-i dea gata pe profii examinatori. Daca altadata Bacalaureatul nu era un examen cu miza foarte mare, trebuia doar sa ai media peste 6 si sa treci la toate, acum la majoritatea facultatilor se intra prin concurs de dosare. Un tip de admitere unde nota de la bacalaureat conteaza in proportie de 25%, 50% sau chiar 75%.
LA CENTRU. Cu masini aliniate de o parte si de alta a aleii, elevii de la Liceul ""Jean Monnet"" si cei de la ""Tonitza"" asteapta sa intre la romana oral. Camasute, rochite, sandale la moda. In sala insa nu prea mai conteaza numarul de zerouri din contul parintilor. Conteaza cat ai invatat... dar mai ales cum. Se invata pe de rost, comentarii adunate din carti de comentarii? Mai sta cineva sa citeasca operele literare cap - coada? ""Titu Maiorescu e deschizator de drumuri."" Cam asta e parerea unui absolvent de a XII-a la un subiect despre Junimea. Ce-o fi ala deschizator de drumuri e o intrebare suplimentara, la care profesorul asteapta degeaba un raspuns. Cert e ca Junimea e o... ""adunare"" sau asociatie, cum ii sopteste examinatorul cu ingaduinta. Il trece, ca a facut efortul sa vina la examen, ca a fost duminica si a aprins o lumanare la biserica, pentru ca 5 e asa... sa fie primit. Dar daca dadea Maiorescu de el, era vai si amar. Nota 10 se ia la fel de simplu, nu trebuie sa stii paragrafe de comentarii pe de rost. E suficient sa intelegi ca Eminescu vorbeste in Luceafarul despre sentimentul de iubire. Si daca ai 18 ani si esti indragostit sigur esti de parere ca iubirea e sentimentul cel mai profund, primul.
LUCEAFARUL. La Grupul Scolar Industrial ""Dacia"", un liceu mai la periferia Bucurestiului, acelasi Eminescu, din nou Luceafarul. Subiectele de examen sunt aceleasi, indiferent in ce cartier sau oras sustii testarea. Luceafarul e nemuritor, Catalina e muritoare. Pana aici clar. Diferenta este ca eleva crede ca Luceafarul ""doreste o idila"", in timp ce profesoara o corecteaza ""aspira la..."". Ce ne poti spune despre planul terestru? Natura... Un opt il iei si parca te bucuri, dar ai fi vrut mai mult. Proza idealista. Isi scrisese fata pe foaie tot ce trebuia sa citeasca, de altfel cu dictie - in fata cadrelor didactice. Nu e bine, ce-ar fi sa vorbim despre Enigma Otiliei si tipurile de personaje. Tipul avarului, care se inscrie intr-o anumita tipologie, care... Complicat, de fapt ce vrea personajul Felix ? Felix nutreste sentimente fata de Otilia, este tipul de personaj, aaa. Profesoara intervine intr-un final, ajutand eleva in ingramadeala de cuvinte, caci pur si simplu Felix o iubeste pe Otilia. Urmatorul bilet, urmatorul elev.

REGULI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.