Ancheta procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism(DIICOT) in cazul Rompetrol, aflata aproape de finalizare cu trimiterea fragmentara in judecata, bate de ceva vreme pasul pe loc. Dosarul privind prejudiciul creat statului, prin ""adjudecarea"" fara drept de catre Rompetrol a creantei Libia, zace pe masa ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu.

Premierul Calin Popescu Tariceanu este prieten si partener de afaceri atat cu Dinu Patriciu, cat si cu subordonatul sau. Credeti ca exista vreo legatura de cauzalitate intre aceste prietenii si intarziere? A trecut un an de cand predecesorul lui Sebastian Vladescu in scaunul ministerial al Finantelor, Ionut Popescu, anunta Parchetul ca ministerul vrea sa recupereze paguba creata statului roman de catre Rompetrol prin insusirea, fara drept, a creantei Libia. Mai trebuia doar ca specialistii, in urma unei expertize, sa calculeze exact care este paguba, pentru ca Ministerul de Finante sa se poata constitui parte civila in proces. Timpul a trecut, dar la Parchet nu au ajuns inca hartiile.Pana si cipriotii au trimis anchetatorilor romani raspunsurile solicitate despre circuitul banilor, mai repede decat Ministerul de Finante. Conform unor surse judiciare, dosarul zace de ceva vreme pe masa ministrului Sebastian Vladescu, extrem de ocupat pentru a semna actul care ar putea readuce la bugetul statului banii.
CERC. Prietenia dintre omul de afaceri Dinu Patriciu si seful Guvernului, Calin Popescu Tariceanu este arhicunoscuta. Cei doi au avut si tangente in afaceri printre care amintim Clubul Vinului, unde premierul si Dinu Patriciu sunt coactionari. Telefonul ""inoportun"" dat de premier procurorului general in acest caz, ca si intalnirea de la Guvern dintre cei doi si ""convocatul"" ministru de Justitie, Monica Macovei, au constituit motive de ingrijorare cu privire la eventuala influentare a actului de justitie.
FIRMA DE-ACASA. Relatia de afaceri dintre Tariceanu si Sebastian Vladescu este si ea de notorietate. Vladescu a fost secretar de stat la Ministerul Industriei si Resurselor, pe vremea cand ministru era chiar Tariceanu. De altfel, Vladescu este un fost partener de afaceri al premierului, cu care a fost asociat in A.L.P.I. SA si Leader High Tech SA. Una dintre aceste firme are sediul declarat chiar la adresa din buletinul primului-ministru, la care Tariceanu a si fost citat anul trecut de Parchet pentru a fi audiat ca martor in legatura cu actiunile Rompetrol achizitionate de la Bursa. Este vorba despre A.L.P.I. SA, infiintata in februarie 1999.
POZITIE. ""Este adevarat ca exista o solicitare din partea Parchetului pentru a ne constitui parte civila. Exista o expertiza care s-a incheiat, iar acum serviciile juridice din minister cauta sa defineasca daca e vorba despre o creanta reala, lichida si exigibila, in asa fel incat sa produca acea hartie pe care eu sa o semnez. Astept sa vad daca e sau nu creanta, apoi daca este prejudiciu si apoi cat este el. In momentul cand decizia va fi ca ne putem constitui, atunci da, dar astazi nu exista acest document pe masa mea. Chestiunea cu prietenia este o interpretare... Va spun ca eu nu as incalca legea in nici un caz, nici macar pentru prietenia mea cu domnul prim-ministru"", ne-a declarat aseara ministrul de Finante.
CUVANTUL ROMPETROL. Omul de afaceri Dinu Patriciu ne-a declarat aseara ca nu se bucura de protectia niciunui ministru ori prim-ministru. El a lasat sa se inteleaga ca nimeni nu intarzie ancheta, numai ca ministrul Vladescu nu ar avea ce sa semneze. ""Aceasta creanta nu a fost niciodata a statului roman!"", ne-a spus presedintele Rompetrol. El a subliniat ca Ministerul de Finante nu se poate constitui parte civila pentru ca nu exista nici un prejudiciu si ca poate dovedi acest lucru. Pe larg despre controversa ""uite prejudiciul, nu e prejudiciul"", cititi in ziarul de maine

ADRESA