La doua luni dupa alegerile generale soldate cu venirea la putere a Guvernului Romano Prodi, electoratul italian este din nou la urne si, tot din nou, impartit in doua tabere. Oamenii iau parte azi la un referendum asupra unui proiect de schimbare a Constitutiei, noteaza AFP.
Initiativa apartine fostului Guvern, condus de Silvio Berlusconi, si vizeaza sporirea autoritatii regionale si a prerogativelor premierului. Astfel, puterea locala ar avea un cuvant mai important de spus in privinta impozitelor locale, sanatatii, educatiei si ordinii publice, iar premierul va putea dizolva Parlamentul, demite si numi ministri si dicta directia generala a politicii Guvernului.
MIZA LUI BERLU. Desi nu mai este la putere, Silvio Berlusconi tot ar avea mult de pierdut daca italienii resping initiativa. Propunerea de amendate a Constitutiei apartine Ligii Nordului, partid ce face parte din coalitia sa de centru-dreapta.
Un ""Nu"" al alegatorilor ar duce, scrie BBC, la desprinderea din coalitie a Ligii si la subminarea autoritatii lui Berlusconi ca lider al Opozitiei.