Victoria lui Traian Basescu la prezidentialele din 2004 s-a datorat, printre altele, si unei mutatii radicale in perceperea omului politic de electorat. Prin legile firii, dar si prin evolutia societatii romanesti, electoratul tanar, dinamic, for
Victoria lui Traian Basescu la prezidentialele din 2004 s-a datorat, printre altele, si unei mutatii radicale in perceperea omului politic de electorat.

Prin legile firii, dar si prin evolutia societatii romanesti, electoratul tanar, dinamic, format la scoala indraznelii capitaliste, a luat locul, treptat-treptat, electoratului mai in varsta, conservator, invatat de socialism sa refuze schimbarile surprinzatoare, riscante, posibile aducatoare de noroc, dar si de ne-cazuri. Pe fondul unei lehamite funciare fata de stilul Ion Iliescu de a face politica, stil preluat cu brio de Adrian Nastase, dar si de ceilalti lideri PSD, Traian Basescu a sedus prin indraz-neala, miscari bruste, dar mai ales prin deciziile clare, categorice.
Cei formati la scoala Traian Basescu - fondata, trebuie s-o recunoastem, de Corneliu Vadim Tudor si continuata cu brio de Gigi Becali - vor fi urmarit furiosi discursul lui Dan Voiculescu la Consiliul National. Pret de vreun sfert de ceas, cat a durat discursul, nimeni nu si-a putut da seama daca liderul PC e pentru sau contra ramanerii la guvernare. Dupa primele minute, erai gata sa juri ca partidul va iesi de la guvernare. Veneau insa alte cateva, care te convingeau ca va ramane. Si iar cateva minute de iesire, si iar cateva minute de ramanere.
Si tot asa, ca la un film in care asasinul a pus pistolul la tampla victimei si, in loc sa traga sau sa-l lase jos, tine un interminabil discurs daca e bine sau nu s-o impuste!
Pana la urma, s-a propus Consiliului o Rezolutie tot in stilul Dan Voiculescu. Dupa un adevarat rechizitoriu al pozitiei celorlalte partide ale Coalitiei fata de PC, al blocarii sistematice a initiativelor legislative ale formatiunii, s-a propus ramanerea la guvernare. Desigur, Rezolutia pune si unele conditii. Termenul de sase luni pentru indeplinirea lor, caracterul lor, mai mult decat vag, adancesc in opinia publica un adevar: cu toate cele intamplate lui Dan Voiculescu, cu toate mizeriile la care au supus PC partenerii de guvernare, cu toate ironiile lui Traian Basescu, formatiunea ramane in actuala Coalitie.
Am scris intr-un numar anterior ca o decizie de a nu trece in opozitie ar fi o eroare fatala pentru Dan Voi-culescu.
O eroare fatala e insa si pentru Partidul Conservator. De la formarea actualei Coalitii, Partidul Conservator s-a confruntat cu o imagine publica dezastruoasa, in conditiile schimbarilor din randurile electoratului. O imagine care explica incremenirea formatiunii in procentajul de 2%-3%. E vorba despre imaginea unui partid al oportunismului nemarginit. ""Solutia imorala"" de care a facut atata caz Traian Basescu se referea la nevoia Aliantei de a admite in Coalitie o formatiune care intrase in Parlament gratie PSD. Treptat- treptat, ""solutie imorala"" a capatat alt inteles, extrem de primejdios pentru Partidul Conservator. Cel de formatiune de negustori, care santajeaza marile si onestele partide ale Aliantei, obligate, vezi Doamne!, sa-i suporte pe acesti escroci de dragul mult-invocatei stabilitati politice.
Poate ca in discutiile secrete cu liderii filialelor, Dan Voiculescu va fi invocat rugamintile adresate de Traian Basescu sau Calin Popescu Tariceanu. Daca aceste momente au fost sau nu, n-are importanta. Nici Traian Basescu, nici Calin Popescu Tariceanu n-au adresat PC rugamintea publica de a ramane la guvernare. Cu astfel de interventii, imaginea PC si a lui Dan Voiculescu s-ar fi spalat cat de cat. Absenta declaratiilor publice din partea membrilor Coalitiei, ba, mai mult, continuarea campaniei impotriva lui Dan Voiculescu de consilierii lui Calin Popescu Tariceanu si de oficioasele prezidentiale adancesc imaginea unui partid care ii stanjeneste vizibil pe parteneri prin inversunarea de a ramane langa ei, in ciuda bocancilor in gura primiti zilnic.
Ne-am fi asteptat, de exemplu, ca, macar dupa decizia Consiliului National, PNL si PD sa salute entuziast ramanerea la guvernare si sa anunte ca sunt gata sa indeplineasca toate conditiile puse de PC. Daca ar fi sa judecam dupa reactiile oficiale ale PNL si PD, partenerii de Coalitie nu sunt deloc incantati de decizia Consiliului National al PC.
Ceea ce lasa sa se intrevada un avant nebanuit al campaniei de denuntare a ""solutiei imorale"". Scandalul Dan Voiculescu era pentru PC solutia de a scapa de eticheta de ""solutie imorala"". Prin decizia aiuritoare a Consiliului National, PC n-a facut altceva decat sa creeze conditiile pentru ca aceasta eticheta sa-i ramana pe veci.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.