Piata de arta ""infloreste"" gratie vanzarilor record inregistrate la licitatiile organizate de casele londoneze Sothebya€™s si Christiea€™s. Cele trei zile de arta moderna si impresionista au adus saptamana aceasta casei
Piata de arta ""infloreste"" gratie vanzarilor record inregistrate la licitatiile organizate de casele
londoneze Sothebya€™s
si Christiea€™s.


Cele trei zile de arta moderna si impresionista au adus saptamana aceasta casei de licitatii Sothebya€™s incasari de 109,3 milioane de lire sterline, un record absolut pentru licitatia organizata de celebra casa, potrivit BBC. La randul sau, Christiea€™s a adunat 87 de milioane de lire sterline la licitatia cu arta impresionista si moderna. Un alt record obtinut de casa de lictatii londoneza a fost de 2,6 milioane de lire sterline pentru tabloul ""The Splash"" al lui David Hockney.
Expertii londonezi estimeaza ca vor obtine incasari record de 21 de milioane de lire la lictatia cu arta contemporana care va fi organizata joia viitoare. Licitatia include un autoportret al lui Francis Bacon.
TENDINTE. Vanzarile record obtinute saptamana aceasta se inscriu in tendul de crestere a pietei de arta, inregistrat in ultimele luni. Sucursala din New York a casei Sothebya€™s a vandut, in luna mai, pentru 52 de milioane de lire sterline portretul intitulat ""Dora Maar au Chat"", realizat de Picasso uneia dintre iubitele sale. Un portret realizat de Gustav Klimt a fost vandut pentru 73 de milioane de lire intr-o tranzactie particulara. ""Piata de arta a crescut constant in ultimii cinci ani. Putem vorbi de o piata globalizata: niciodata nu au fost atat de multi cumparatori din Asia, Orientul Mijlociu sau Rusia"", a declarat Jussi Pylkkanen, presedintele Christiea€™s Europe.
INVESTITORII. Cum a ajuns piata artei sa dea in clocot? Responsabili sunt investitorii, o generatie nou aparuta, care prefera sa-si cheltuiasca milioanele pe arta decat sa-i investeasca in propria tara. ""Toata lumea vorbeste despre rusi, asiatici si de mogulii petrolului"", spune Jussi Pylkkanen. Anul trecut, numarul milionarilor in dolari din Rusia a crescut cu 17,4%, potrivit Merrill Lynch. Cresteri spectaculoase ale averilor au avut loc in China, America de Nord si Orientul Mijlociu.
SOFISTICARE. Acesta tendinta de crestere a pietei artei va continua, spun expertii. Este rezultatul globalizarii: daca economiile americane sau europene s-au oprit din crestere, China, Japonia sau Rusia sunt gata sa ""inunde"" lumea artei cu noi cumparatori.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.