Tarmul marii bulgare se va transforma din vara pana in toamna in cartierul general al artei romanesti. A treia editie a proiectului ""Pictori de azi la Balcic"" va reuni in perioada iunie-octombrie, intr-o tabara de creatie, noua pictori roman
Tarmul marii bulgare se
va transforma din vara pana in toamna in cartierul
general al artei romanesti.


A treia editie a proiectului ""Pictori de azi la Balcic"" va reuni in perioada iunie-octombrie, intr-o tabara de creatie, noua pictori romani. Angela Tomasely, Nita Manolescu, Ana Ruxandra Ilfoveanu, Felix Lupu, Larisa Astrein, Mihai Tarus, Tudor Mitroi, Alexandru Andronache si Marilena Murariu vor surprinde pe panzele lor Coasta de Aur a Bulgariei. Printre invitatii de seama ai evenimentului se vor afla Gheorghe Buzatu, Dan Haulica, Silvan Ionescu, Alexandru Mironov etc. Jurnalul National, alaturi de Ella Traveland, Zepter si alti sponsori si parteneri media vor sustine si in acest an evenimentul care, datorita ecourilor favorabile, a devenit unul important pentru artistii plastici romani.
OBIECTIV. Evenimentul ""Pictori de azi la Balcic"" vrea sa reinstaureze o traditie inceputa in perioada interbelica si reluata acum doi ani. Obiectivul propus este reinvierea spiritului Balcicului in pictura romaneasca.
In primii doi ani, proiectul ""Pictori romani la Balcic"" a inclus
tabara de creatie de la Balcic
si expozitia propriu-zisa, dar si
numeroase circuite culturale, la care au luat parte artisti, critici de arta, muzeografi si alti oameni de cultura. Considerat in perioada interbelica o adevarata Mecca a artistilor plastici, micul oras de pe coasta Marii Negre strangea in fiecare vara nu mai putin de 150 de pictori. Satmary a fost cel care a descoperit intai Balcicul, in urma lui venind toti pictorii vremii: Patrascu, Tonitza, Ghiata, Steriadi, Pallady, Ressu, Muntzer, Daratescu, Grigorescu, Theodorescu-Sion etc.
ORASUL. Balcicul a atras nu doar pictorii, ci si pe Regina Maria, care a ridicat un palat si a construit o gradina spectaculoasa. Aici se simtea fericita, se plimba pe ulite, inota in mare, scria si petrecea ore intregi cu artistii si scriitorii veniti la Balcic sa creeze.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.