Sapte din cele 11 confederatii patronale din Romania, reunite in Alianta Confederatiilor Patronale (ACPR), sunt favorabile unui salariu minim pe economie mai mare, pentru a preveni migratia fortei de munca, previzibila o data cu integrarea europeana, potrivit declaratiilor reprezentantilor ACPR.

""Guvernul doreste un salariu minim mai mic, pentru ca isi bazeaza pe el diferite prestatii sociale. Patronatele doresc sa separe aceasta functie, referitoare la cei care nu au un loc de munca, de contravaloarea muncii celor care au. Exista salariul minim stabilit de Guvern, de 330 de lei noi, si cel din Contractul Colectiv unic pe tara, de 370 de lei"", a declarat ieri Gheorghe Udristoiu, consilier la Confederatia Patronatelor din Industrie si Servicii.
COMPARATIV. Pe de alta parte, eforturile firmelor mici de moder-nizare par sa fi crescut. ""Patru IMM-uri din cinci au activitati inovative care se vad in cifra lor de afaceri"", a spus Ovidiu Nicolescu, presedintele confederatiei IMM (CNIPMMR), citand dintr-un sondaj realizat pe un esantion de 1.306 firme, pe care-l considera ""super reprezentativ"". Potrivit termenilor sondajului insa, prin inovatie se intelege introducerea de tehnologii, produse si abordari care sunt noi mai ales pentru Romania. Este un progres faptul ca 75% dintre firmele mici au computere, insa numai 7% dintre firme au site propriu pe internet. ""Handicapul este foarte mare fata de Uniunea Europeana, mai ales in privinta noilor tehnici manageriale si de marketing"", considera Ovidiu Nicolescu. (Adrian N. Ionescu)