SPORT CONTRA BLAGA Ravasit de mana ignorantei, locul de veci al celui care credea cu tarie ca ""vesnicia s-a nascut la sat"" este in continuare flancat de termopanele unei sali de sport. Iar lancranjenii considera in firea lucrurilor construirea
SPORT CONTRA BLAGA
Ravasit de mana ignorantei, locul de veci al celui care credea cu tarie ca ""vesnicia
s-a nascut la sat"" este in continuare
flancat de termopanele unei sali de sport. Iar lancranjenii considera in firea lucrurilor construirea acesteia fix la cativa metri de mormantul filozofului Lucian Blaga. Si nu doresc mutarea ei in alta parte. Chiar daca sta in contra dorintei poetului de a putea vedea zarile, dupa cum marturisea in
""Luntrea lui Caron"". Argumentul adus:
""Ce-a fost construit sa nu se mai strice!"". Cinci sute si ceva de semnaturi stau marturie a faptului ca, mai mult decat lectura, lancranjenilor le place sportul.
BLESTEMUL PAMANTULUI
In Maieru, satul unde Rebreanu a copilarit, am cunoscut-o pe Matroana, care ne-a povestit de un dragut de-al ei care a parasit-o pentru ca nu avea zestre. ""Handicapatul cela voia pamant, nu pe fata. La 25 de ani m-am maritat foarte bine, am sase copii"", spune ea. Batrana ar fi putut sa-l inspire pe scriitor atunci cand a conturat personajul Florica, iubita lasata de Ion pentru o dragoste mai mare: pamantul. Pamant la fel de scump si de putin, ca la inceputul secolului XX. Dar tinerii plecati la munca in Vest isi permit sa dea 130 de milioane de lei vechi pe un ar de teren. In sat se construiesc mereu locuinte, din ce in ce mai sus, pe dealurile din jur.
MOROMETII FATA CU UNIUNEA
Silistea-Gumesti, un sat de vreo 3.000 de suflete, mai are un singur personaj
autentic din romanul lui Preda: nea Florea, batranul invatator din opera, care tocmai
a implinit 90 de ani. Desi la inceput silistenilor nu le-a priit sa se regaseasca in paginile romanului de teama Securitatii, acum mai c-ar vrea sa apara intr-un al treilea volum in care sa le fie descrisa ""gatirea"" lor pentru UE. Autor... poate
proful de romaneasca de la scoala din sat, care si-a vandut casa pentru a scoate o monografie sentimentala dedicata lui Preda. Azi, timpul pare sa nu mai aiba rabdare cu ei, ca pe vremuri.
CODRII EMINESCIENI, REVENDICATI
La Ipotesti, poezia inca isi face loc in
rutina vietii satesti. Memorialul Ipotesti - Centrul National de Studii ""Mihail Eminescu"", aciuat langa casa parinteasca a poetului, ii tine din 1992 amintirea vie. Recent, un anume Parlogeanu, mostenitor al celui care a calcat candva pamantul mangaiat cu mana si pana de Badia Mihai, cere sa fie improprietarit cua€¦ ""Codrii poetului"". Turistii germani, care au trecut prin partea locului, au admirat incercarile de a transforma localitatea intr-un centru asemanator celui de la Weimar, unde nemtii isi cinstesc si ei poetul, marele Goethe.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.