Companiile britanice banuite ca ofera mita in strainatate in schimbul obtinerii de contracte vor fi luate la bani marunti de o noua unitate anticoruptie. La cateva saptamani dupa izbucnirea scandalului fregatelor romanesti si in lipsa oricarei

Companiile britanice banuite ca ofera mita in strainatate in schimbul obtinerii de contracte vor fi luate la bani marunti de o noua
unitate anticoruptie.

La cateva saptamani dupa izbucnirea scandalului fregatelor romanesti si in lipsa oricarei urmariri penale in cazuri similare din trecut, guvernul britanic se arata dispus sa studieze mai cu atentie firmele banuite ca recurg la mita pentru a obtine contracte in strainatate. 15 politisti specializati in infractiuni economice, dispunand de un buget anual de aproape un milion si jumatate de euro, se vor ocupa cu verificarea companiilor britanice banuite de astfel de activitati, pe care Marea Britanie le-a trecut in afara legii abia in 2002. Potrivit cotidianului The Guardian, este vorba despre cea mai noua unitate anticoruptie, a carei infiintare a fost anuntata de premierul Tony Blair.
EFORTURI. In prezent, ""mita in schimbul contractului"" este o practica economica impotriva careia lupta un Oficiu pentru Fraude Majore. Principalul protagonist al scandalurilor de acest gen este firma BAE Systems. Oficiul pentru Fraude Majore a perchezitionat luna aceasta locuinta unui agent al companiei, in legatura cu vanzarea a doua fregate catre Romania contra sumei de aproape 100 de milioane de euro si a unui comision de 10 milioane de euro. Potrivit unor surse judiciare citate de Guardian, investigatiile inregistreaza ""progrese excelente"", dar nu se vor incheia anul acesta.
Organizatia nonguvernamentala Transparency International a avertizat ca firmele care comercializeaza arme si cele de constructii beneficiaza in continuare de protectie politica. In nici unul din cele 30 de cazuri analizate de organizatie in Marea Britanie nu a fost inceputa urmarirea penala.
BAE Systems a facut obiectul investigatiilor si pentru alte contracte semnate cu Arabia Saudita si Chile.

PASCU ACUZA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.