Integrarea Republicii Moldova in UE o data cu Balcanii de Vest va continua sa fie o prioritate de politica externa pentru Romania, chiar daca la Chisinau cuvantul roman este inlocuit cu moldovean. Ar fi ""dramatic"" daca Moldova ar fi lasata sa

Integrarea Republicii Moldova in UE o data cu Balcanii de Vest va continua sa fie o prioritate de politica externa pentru Romania, chiar daca la Chisinau cuvantul roman este inlocuit cu moldovean.

Ar fi ""dramatic"" daca Moldova ar fi lasata sa se integreze in UE o data cu Ucraina, si nu la pachet cu Balcanii de Vest, a spus ieri presedintele Traian Basescu, la o conferinta pe tema relatiilor internationale ale Romaniei, precizand ca ar fi dramatic din perspectiva orizontului de timp. El a asigurat ca Romania isi va asuma in continuare rolul de a explica si de a-i convinge pe oficialii europeni sa trateze situatia Moldovei impreuna cu cea a Balcanilor de Vest. ""Poporul roman se poate reunifica, cel putin in momentul de fata, in interiorul UE"", a explicat seful statului. Intrebat insa daca nu cumva Romaniei i se raspunde de la Chisinau cu raceala, presedintele a aratat ca ""din pacate"" nici Ucraina, nici Federatia Rusa, nici Moldova nu a dorit participarea Romanei la negocierile legate de Transnistria si ""sigur"" acest lucru se poate corela si cu ""ceea ce vedem ca se intampla cu schimbarea denumirii liceului romano-francez in moldoveano-francez, a liceului romano-englez in moldoveano-englez"". ""Dar ceea ce eu imi impun este sa nu generez acea inghetare a relatiilor care exact pe aceleasi teme s-a produs in perioada anilor 2000. Trebuie sa intelegem ca Moldova este un stat independent si suveran, iar deciziile se iau in Parlamentul si Guvernul de la Chisinau. Plecand de la aceasta premisa, incerc sa nu gasesc motive de reactie, care sa inghete din nou relatiile romano-moldovene"", a intarit seful statului.
DIFERENTE. Traian Basescu a aratat ca Romania nu se poate limita doar la ceea ce inseamna NATO si UE, drept care, in ultimul an si jumatate, s-a mers pe consolidarea relatiilor cu tari precum China sau Japonia si pe o ""oarecare agresivitate in restabilirea relatiilor cu statele lumii arabe"". ""In privinta relatiei cu Federatia Rusa, trebuie sa recunosc ca avem abordari diferite in ceea ce inseamna pragmatism, dar, probabil, in timp vom reusi sa transferam unii altora elementele care ne pot aduce la o cooperare eficienta in zona Marii Negre, cel putin, daca nu mai mult"", a explicat Basescu. Seful statului a mentionat si disponibilitatea Qatarului de a face terminalul de gaz lichefiat de la Constanta, insa e nevoie de interes si din partea europenilor: ""Romania nu isi poate asuma un rol de samaritean, sa construiasca singura, noi avand o dependenta minimala de resursele de energie din zona extinsa a Marii Negre. Proiectul trebuie cofinantat de toti cei interesati"".

""PENIBILITATE""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.