Pilotul de pe salupa cu care am batut Delta in lung si-n lat ne-a vandut un pont: undeva in inima Deltei traieste un ins ciudat, un personaj fabulos - ""nea Vanea"" - a fost marinar, a vanat si a pescuit cu Ceausescu, a fost coleg cu Basescu, cu
Pilotul de pe salupa cu care am batut Delta in lung si-n lat ne-a vandut un pont: undeva in inima Deltei traieste un ins ciudat, un personaj fabulos - ""nea Vanea"" - a fost marinar, a vanat si a pescuit cu Ceausescu, a fost coleg cu Basescu, cu marmotaa€¦
Era sambata, zi de pomeni, asa ca am cumparat o sticla de votca, o plasa de paine si am plecat intins: Canalul 36 - Canalul Sontea - Trei Scaunelea€¦ Pe drum imi amintesc de un astfel de om de la mine din sat (in Ardeal, undeva pe valea Tarnavei Mari). I se spunea ""Spariosu"", pentru ca mintea cu o voluptate de speriat. Imi placea una in care, cica, pe front, in Siberia, pe un frig naprasnic ""de ingheta flacara de la chibrituri, iar sunetul trompetei cadea si se spargea"", sergentul Panazan (numele lui adevarat) a scapat trupa de la infometare, fierband cartofii ina€¦ dosul cailor de la artilerie. ""Nu-i tineam mult, cam de cand va povestesc, si-i scoteam gata facuti"". S-a prapadit de mult, saracul. N-a gasit un ""spil"" sa pacaleasca moartea.
In fine, ajungem, prin niste coclauri, la ""ferma"" lui nea Vanea. Apa crescuta a facut ravagii. Ferma e la pamant, casa e daramata, pomii plini de omizi, toti uscati. Nea Vanea ne intampina zambind, chiar optimist. Dupa multe ocolisuri, ajungem la Ceausescu. ""L-am cunoscut. Bun vanator. Si bun gospodar. Nu ca Iliescu - un prost, a stricat tara asta, a batut joc de ea"". E pornit rau pe Iliescu. ""Daa€™ Basescu? E mai bun? L-ai cunoscut pe vapor?"". ""Da, am cunoscut, era inspector de marina"". Tace.
NEA VANEA ARE SPATE.E cunoscut bine in Delta si la el a tras si Vantu, si fostul, si actualul guvernator si, daca ar fi dupa el, a tras jumaa€™ de parlament. E singurul care si-a pastrat inca dreptul la o casa provizorie pe canal. Restul au fost demolate de autoritati. Desi are 75 de ani, clocoteste de energie. Face tot felul de chestii, cum ar fi sa isi puna o usa metalica la viitoarea sa casa de chirpici pe care tocmai o ridica, desi pe cea veche i-au spart-o taind peretele. De ce e sprijinit nea Vanea, desi nu e cine stie ce, nici macar ca oracol local? A ramas ca un cap de pod intr-un teritoriu ostil. Daca cei care il tin in spate ar reusi sa-l intepeneasca aici, sa-i asigure un titlu de proprietate, o autorizatie de casa, astea s-ar putea transforma cu timpul in singura pensiune de pe canale. Asta ar putea insemna, facuta cu cap, chiar si cateva sute de mii de euroi pe an. Parerea mea.
Desi i-ar impusca pe toti hotii din tara asta, fara sa-i fie foarte clar totusi care sunt aia, batranul e asolut inofensiv. Poate doar la pescuitul la curent electric s-ar mai deda. Il ajuta si dantura, de fier argintiu jos si metal galben sus. E singurul de la care am auzit vreodata ca pe vremea lui Ceausescu, ""Piscicolele"" ar fi avut vapoare care adunau peste in acest fel. Am intrebat destui localnici, dar toti au spus ca asta e prostie... Totusi nea Vanea asta, of, ma pune intr-o contradictie delicata cu amicul Bogdan Iurascu: ""Bei, mie mi-a placut foarte tare."" (Alexandru Boariu, Vladimir Ioan)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.