Presedintele Traian Basescu a acuzat ieri in Parlament ""mediocritatea"" actualului Guvern si lipsa lui de performanta. Sanatatea coordonata de liberalul Nicolaescu a fost capul de lista al atacurilor, in aplauzele PSD. In premiera pentru

Presedintele Traian Basescu a acuzat ieri in Parlament ""mediocritatea"" actualului Guvern si lipsa lui de
performanta. Sanatatea
coordonata de liberalul
Nicolaescu a fost capul
de lista al atacurilor,
in aplauzele PSD.

In premiera pentru Parlament, presedintele Traian Basescu s-a prezentat ieri in fata alesilor pentru a-si expune punctul de vedere cu privire la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Prezenta prezidentiala a trezit interesul parlamentarilor, veniti in mare majoritate sa il asculte, dar nu si pe cel al membrilor Guvernului. Premierul Calin Popescu Tariceanu a absentat nemotivat. Ministrii liberali au fost reprezentati doar de Eugen Nicolaescu (asezat in bancile parlamentare) si de Gheorghe Flutur. Ministrii democrati au fost insa prezenti in par. Toti la banca ministeriala, ratacit printre ei a fost udemeristul Marko Bela. Primit de parlamentarii democrati in aplauze, Basescu a dat start la 17:30 unui discurs lung de 14 pagini, in fond un atac virulent la incetineala si neperformanta guvernamentala.
""MEDIOCRITATE"". 43 de stegulete galbene si 4 rosii, atribuite agriculturii, politicii sociale, politicii de dezvoltare regionala, mediului inconjurator, justitiei, controlului financiar si liberei circulatii a marfurilor si serviciilor. In toate aceste puncte-cheie a constatat seful statului ca ""Romania se inscrie intr-o zona a mediocritatii"". El a criticat astfel slaba functionare a institutiilor statului, explicand ca ""batalia reala nu se da cu stegulete, ci cu nevoia de performanta a institutiilor"". Prima critica a vizat astfel guvernul in ansamblu pentru ca nu a elaborat o strategie fiscala, ceea ce in opinia sa ""impiedica o planificare adecvata in sectoarele bugetare"".
EDUCATIE CU PROBLEME. ""Continuam sa utilizam metode expozitive traditionale in loc sa ne indreptam tot mai mult catre metodele moderne de eductie prin implicarea elevului in propria educatie"", a atacat seful statului punctele slabe ale sistemului educational, girat de ministrul PD, Mihail Hardau. Alte probleme: dificultati in angajarea unor cadre didactice specializate, parasirea timpurie a studiilor, rata mare de abandon scolar (1,5%), personal necalificat in sistemul de invatamant rural, orar si planuri de invatamant incarcate. Pentru toate acestea, Basescu a gasit o explicatie: lipsa banilor. De aceea, el a spus ca este greu de inteles reticenta Guvernului de a aloca pentru acest an 5% din PIB pentru educatie.
""SANATATE"" CU APLAUZE. Cele mai multe critici au vizat domeniul coordonat de liberalul Eugen Nicolaescu. Presedintele a remarcat ca, desi alocatia bugetara a crescut de la 80 de milioane de euro la aproape 4 miliarde de euro, situatia din sanatate a devenit din ce in ce mai rea, explicand ca medicina preventiva este complet dezorganizata, medicina de familie este subfinantata, sistemul ambulatoriu este subfinantat si ineficient, sistemul de ingrijiri la domiciliu este practic absent, sistemul de ambulanta este subfinantat, iar spitalele sunt suprafinantate, dar lipsite de performanta manageriala si control. Toate aprecierile prezidentiale au fost aplaudate la scena deschisa de parlamentarii PSD. Basescu a incondeiat si pachetul de legi privind reforma in sanatate, spunand ca singurul capitol util al acestuia este cel legat de reforma spitalelor. Restul de 860 de articole ating, in opinia lui Basescu, doar tangential problema sistemului, in schimb necesita elaborarea altor 80 de acte normative pentru a nu bloca sistemul"", a spus Basescu. Mai mult, el a criticat haosul eliberarii medicamentelor compensate, tergiversarea Ministerului Sanatatii in a organiza licitatiile nationale anuale pentru programele nationale de sanatate, dar si faptul ca ministerul a blocat privatizarea - externalizarea serviciilor medicale. ""Masurile promovate de un guvern declarat de centru-dreapta sunt mai de stanga decat cele promovate de PSD"", a explicat Basescu.
AGRICULTURA SI JUSTITIA. Agricultura Romaniei este una dintre cele mai ramase in urma, fiind ""de subzistenta"". In ceea ce priveste Justitia, condusa de ministrul Monica Macovei, seful statului a vorbit de ""balbaielile"" acesteia de care nu este nimeni responsabil si de ""frecventa deciziilor contrarii care nu este semnul independentei, ci al lipsei de profesionalism ori de integritate"". ""Magistratii trebuie sa-si faca curat in propria curte"", a atentionat presedintele, aratand ca mai sunt inca magistrati corupti, si acestia trebuie inlaturati. Totodata, Basescu a sustinut necesitatea infiintarii Agentiei de Integritate, promovata de Monica Macovei, spunand ca trebuie eliminata suspiciunea ca principala preocupare a demnitarilor este de a-si sustine interesele personale sau de grup.
PRECIZARE. Pentru ca are ""pile la fostul vecin"" (n.r. - Nicolae Vacaroiu, presedintele de sedinta), Basescu a revenit la microfon pentru a preciza ca nu a blamat Guvernul, ci l-a atentionat serios.

14 pagini atat a avut discursul presedintelui Basescu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.