Opozitia de stanga a castigat legislativele din Slovacia. Partidul Smer, care a dus o campanie sustinuta impotriva reformelor liberale ale actualei puteri crestin-democrate, a obtinut 29,2% din voturi, ceea ce ar putea face ca liderul formatiunii
Opozitia de stanga a castigat legislativele din Slovacia.

Partidul Smer, care a dus o campanie sustinuta impotriva reformelor liberale ale actualei puteri crestin-democrate, a obtinut 29,2% din voturi, ceea ce ar putea face ca liderul formatiunii, Robert Fico, sa formeze viitoarea coalitie guvernamentala. Coalitia de centru-dreapta a actualului premier, Mikulas Dzurinda, a intrunit doar 18,3% din sufragii, pe locul trei situandu-se SMK, partidul minoritatii maghiare din Slovacia, cu 11,8% din voturi, in timp ce Partidul National Slovac, de extrema - dreapta, a obtinut 9,6% din sufragii.
Calificat drept ""populist"" de advsersari, Fico (41 de ani) a criticat cu tarie masurile ""antisociale"" ale dreptei care n-au facut decat sa le aduca profit bogatilor, dupa parerea sa. El a promis sa revizuiasca reforma sanatatii, foarte nepopulara, sa revalorizeze serviciile sociale si sa suprime cota unica de impozitare (19%), una dintre cele mai mici din UE, sporind impozitele pe firme. Smer se confrunta acum cu o problema reala: formarea unei coalitii guvernamentale, chestiune deloc simpla, data fiind configuratia Parlamentului. (Marina Constantinoiu)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.