Traian Basescu va critica astazi dur Guvernul in fata Parlamentului. PSD intentioneaza sa preia criticile intr-o motiune de cenzura. Romania va intra in UE la 1 ianuarie 2007, dar cu un nivel de ""pregatire mediocru"", si-a prefatat ieri presedi

Traian Basescu va critica astazi dur Guvernul in fata Parlamentului. PSD intentioneaza sa preia criticile intr-o motiune de cenzura.

Romania va intra in UE la 1 ianuarie 2007, dar cu un nivel de ""pregatire mediocru"", si-a prefatat ieri presedintele Traian Basescu discursul pe care il va tine astazi in Parlament. Pentru a depasi aceasta situatie, institutiile statului ar trebui sa functioneze mai bine, nu sa astepte sa vina cineva ""sa ne rezolve problemele"". Totodata, Basescu a anuntat ca va face un apel la solidaritate cu interesele legate de aderare, pentru ca ea sa se produca la 1 ianuarie 2007.
Discursul sefului statului a fost programat pentru a succede publicarii de catre CE a raportului de monitorizare si dupa ce Consiliul European de vara a dat o confirmare clara a datei de 1 ianuarie 2007 pentru aderarea Romaniei la UE. Cu toate acestea, nici pe departe Basescu nu va veni sa bata pe umeri Guvernul si sa il laude pentru vreun plus, ci sa sublinieze minusurile. Doar zece stegulete galbene din cele 40 pe care Romania le-a avut in Raportul CE din octombrie nu se mai regasesc in raportul din mai. 30 sunt la locul lor. Ca atare, Guvernul nu si-a facut treaba, va arata seful statului.
REPROSURI. Gestionarea crizei aviare va fi si ea subiect de critica la adresa Guvernului. De altfel, Basescu a intervenit in aceasta chestiune chiar de pe patul de spital din Elias, cand i-a cerut lui Tariceanu sa preia conducerea comandamentului de criza. Nici reforma Sanatatii sub ministrul Nicolaescu nu va scapa de critici, presedintele referindu-se la domeniul sanitar si in alte luari de pozitie incepand de anul trecut.
De asemenea, este de asteptat ca seful statului sa remarce progresele din Justitie, dar si intarzierile in promovarea masurilor cerute de UE. Proiectul lui Macovei privind Agentia de Integritate, bunaoara, este inca in faza de amendamente, Coalitia promitand ca miercuri va fi adoptat de Guvern si trimis Parlamentului.
Lipsa de investitii in infrastructura si intarzierea punerii pe picioare a sistemului integrat de colectare a TVA vor fi alte minusuri pentru care seful statului va incondeia Guvernul.
Se pare insa ca premierul Tariceanu nu va scapa numai cu atat. Tema preferata a presedintelui de atac la adresa Executivului - grupurile de interese - nu va lipsi nici din primul discurs al acestuia adresat Parlamentului Romaniei.

LEGI RETURNATE FORULUI LEGISLATIV


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.