Continua procesul de ""calire"" a romanilor cu noi scumpiri. De la 1 iulie vor intra in vigoare accizele mai mari la produsele petroliere si electricitate. De la 1 iulie, scumpirile avute in vedere de autoritatile din domeniile gazelor si elect

Continua procesul de ""calire"" a romanilor cu noi scumpiri. De la 1 iulie vor intra in vigoare accizele mai mari la produsele petroliere si electricitate.

De la 1 iulie, scumpirile avute in vedere de autoritatile din domeniile gazelor si electricitatii, datorate mecanismelor proprii de calcul, se vor suprapune cu noi majorari ale accizelor produselor petroliere si ale energiei electrice.
Desi toate majorarile par mici, iar managerilor din toate domeniile pare sa le fi scazut apetitul transferului automat al scumpirilor in preturile proprii, ajustarile nu vor intarzia sa puna la incercare functionalitatea economiei de piata a Romaniei.
Tarifele fara taxe ale gazelor vor creste pentru consumatorii casnici cu 1,54% in medie, iar pentru firme cu 1,65%, potrivit autoritatii din domeniu (ANRGN). Este de asteptat ca autoritatea in domeniul electricitatii sa decida scumpiri de proportii asemanatoare.
CARBURANTII. Benzina asa-zisa ""cu plumb"" se va scumpi cu cel putin 2,87% la 1 iulie, fata de preturile prezente, in conditiile in care cursul leului si preturile titeiului ar fi aceleasi. Pentru cine isi mai permite inca un ""plin"" de rezervor de 45 de litri, costul va fi de cel putin 1,59 de milioane de lei vechi, cu peste 44.000 de lei mai mult.
De la 1 iulie a.c., acciza la benzina cu plumb va ajunge la 395 de euro/1.000 de litri, de la 369,6 euro/1.000 de litri, cat este in prezent. In plus, scumpirea gazelor si a electricitatii isi vor aduce contributia la costurile de rafinare, despre care producatorii se plang ca au fost atat de mari anul acesta, incat rafinariile au lucrat in pierdere.
ABERATIA. Calculele au fost facute la o pondere medie a accizelor de 35% in pretul la pompa inca in vigoare, dar ponderea este complicata de aberatia numita ""taxarea taxarii"" si de faptul ca producatorii ar putea transfera integral cresterea accizelor in preturile finale. La carburanti, de pilda, TVA se calculeaza la pretul accizat deja! Fara ""aberatie"", cresterea ar fi de 2,4%. Cat priveste carburantul GPL, taxarea va fi cu 41 eurocenti mai mare, plus 25% fata de nivelul actual. Rafinorii spun, totusi, ca in primele 3-4 saptamani de la majorarea accizelor nu se va produce o scumpire importanta a preturilor benzinei.

ELECTRICITATE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.