La 3 noiembrie 1947, Adrian Holman, ambasadorul Angliei la Bucuresti, expediaza la Foreign Office Raportul confidential nr. 262, despre personalitatile din Romania primilor ani postbelici. Descoperit de Gheorghe Buzatu la Public Record Office, din Ke

La 3 noiembrie 1947, Adrian Holman, ambasadorul Angliei la Bucuresti, expediaza la Foreign Office Raportul confidential nr. 262, despre personalitatile din Romania primilor ani postbelici. Descoperit de Gheorghe Buzatu la Public Record Office, din Kew, London, in 1994, documentul contine amanunte deosebite despre principalii actori politici ai momentului. Privirea chiorasa cu care sunt vazuti oamenii regimului pune sub semnul indoielii unele informatii, usor de suspectat ca fiind culese din cercurile taraniste si liberale, simple colportari de zvonuri de cafenea.
DESPRE MALAXA. Din aceasta serie de amanunte la jumatatea drumului dintre barfa si informatie exacta, merita o atentie iesita din comun nota despre Nicolae Malaxa. Capitolul Remarci scoate din umbra portretul unui om de afaceri roman interbelic. Stramos, cu acte in regula al imbogatitilor de tranzitie din Romania postdecembrista: ""Unul dintre cei mai inteligenti, cei mai complecsi si mai lipsiti de scrupule oameni din Romania e o combinatie de baron talhar si om de afaceri grec. Cu toate acestea, e foarte generos cu cei care l-au ajutat in anii tineretii sale sarace. Cei care inteleg temperamentul grecesc si metodele amorale ale unor mari biznismeni simt ca-l inteleg pe Malaxa. Cea mai puternica si perfecta tehnica este generoasa corupere a guvernului prin folosirea fondurilor guvernamentale. Orice avans in bani de catre Guvern pentru una din intreprinderile sale este virtual dublu decat cel suficient pentru a-i da capitalul necesar si un enorm profit, pe cand cealalta jumatate e rezervata mitei pentru oficialii care au facut posibila tranzactia"". Nota lui Adrian Holman dezvaluie ca Malaxa a fost pus intr-o situatie dificila prin venirea comunistilor: ""In toamna lui 1944, era proscris de Rusi ca fascist, deoarece nu putea explica prea clar relatia sa din timpul razboiului cu Germania si Antonescu. Inginerul sau sef, Carp, era in chip proeminent asociat cu Nemtii"".
Ambasadorul britanic impartaseste convingerea ca Malaxa avea nevoie din nou de abilitatea sa legendara. Si abilitatea si-a spus cuvantul: Malaxa ""a cazut din nou in picioare"". Potrivit Documentului, el a apelat la unealta sa de traditie: spertul: ""Modest cand e vorba de el insusi, harnic, truditor, Malaxa este generos in mituirea politicienilor de care are nevoie. Un cadou facut lui Groza, in ziua numirii acestuia ca Premier, e aceeasi casa data mai inainte lui Mihai Antonescu, Vicepremier sub Maresalul Antonescu. Omul sau de incredere in afaceri e inginerul Bazil Stefanescu, iar avocatul sau personal, subsecretarul de stat la Finante, Alexandrini.
Politicienii de top sunt pentru el azi vicepremierul Gheorghe Tatarescu, premierul Groza, Gheorghiu-Dej, ministrul Industriei si Comertului, Mihail Ghelmegeanu; un lider PNT, Ionel Pop, este consilierul sau oficial si e dat ca sigur ca Savel Radulescu e si el inclus in coterie. Aceasta practica de corupere a politicienilor tarii pentru propriile interese suscita ostilitatea si dispretul acelor romani care lupta pentru un regim democratic in tara lor. Pentru Malaxa, ea trece drept o influenta politica pe cit de puternica, pe atit de nesanatoasa"". Remarca finala despre Malaxa marturiseste un talent de scriitor, greu de banuit la autorul unui astfel de Document: ""Malaxa iubeste viata domestica, dar el are o formula de recreere tipica - ii place sa joace poker"".
PRINCIPESA ILEANA, PUSA LA ZID. Victima tendintei de a infatisa oamenii regimului sau cei doar suspectati a fi in relatii bune cu Guvernul Groza ramane principesa Ileana, matusa Regelui si sotia lui Anton de Habsburg. Raportul nu se sfieste a scrie despre aceasta personalitate de exceptie a familiei regale, e drept, in raporturi nu prea bune cu Regina Elena si cu Mihai: ""E semnalata a fi prietena intima cu Emil Bodnaras"". Amestec inefabil de barfa, informatii exacte si informatii tendentioase, Raportul confidential nr. 262/1947 poate pretinde drepturi de proprietate literara.

LUMEA PRIN CARE TREC


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.