O carte ce se adreseaza cunoscatorilor de istorie si de arta. Romanilor, dar si strainilor. Impatimiti sau nu de istorie, frumusetea imaginilor le va starni interesul pentru trecutul poporului roman. Nu este o istorie a poporului roman in sensul

O carte ce se adreseaza cunoscatorilor de istorie si de arta. Romanilor, dar si strainilor. Impatimiti sau nu de istorie, frumusetea imaginilor le va starni interesul pentru trecutul poporului roman.

Nu este o istorie a poporului roman in sensul clasic, ci o carte ce trimite privitorul la adevaratele carti de istorie, la sursele documentare si artistice. ""Mileniul Romanesc. 1.000 de ani de istorie in imagini"" este un album publicat de Editura Litera International in colaborare cu Fundatia Culturala Magazin Istoric. Academicianul Virgil Candea spune in prefata albumului ca ""plaiurile romanesti, locuitorii, arhitectura si arta populara, sanctuarele, dar mai ales trecutul nostru au inspirat de mult mesterii imaginilor in piatra, contururi si vopsele, autohtoni sau din alte parti ale Europei. Cand scrierile cronicarilor au fost nimicite de dintele necrutator al vremii, au ramas, mai evocatoare, monumentele"".
BOGATIE. Veti gasi in ilustratiile cartii obiecte de arta veche ce atesta locuirea din vechi timpuri de stramosii nostri a acestor meleaguri, hrisoave, gravuri, portrete votive, manastiri, carti vechi, fresce, monumente, harti, tablouri, bijuterii. Acestea si multe altele, in imagini reprezentative pentru spatiul de la nord de Dunare, incepand din anul 1000 si pana azi.
O lume ca o fresca, recompusa din cioburi mici, colorate mai slab sau mai intens, dupa cum le-a pastrat negura istoriei din care vin.

""Acest mileniu al istoriei noastre este indeobste lipsit de izvoare scrise. Dar sa nu uitam ca, exceptand clasicul Bizant, fenomenul este caracteristic intregului Rasarit european"" - Georgeta Filitti, istoric

PORTRETE. Closca si Horea, asa cum au fost vazuti de un gravor din secolul al XVIII-lea


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.