In premiera a fost produs un vaccin pentru prevenirea cancerului cervical, a leziunilor precanceroase si a verucilor genitale. Vaccinul ar putea fi lansat pe piata din Romania, dupa obtinerea aprobarilor, in luna mai 2007. Vaccinul Gardasil p
In premiera a fost produs un vaccin pentru prevenirea cancerului cervical, a leziunilor precanceroase si a verucilor genitale. Vaccinul ar putea fi lansat pe piata din Romania, dupa obtinerea aprobarilor, in luna mai 2007.


Vaccinul Gardasil produs de compania MSD a fost aprobat de Administratia pentru Alimente si Medicamente din SUA (Food and Drug Administration). El previne cancerul cervical si leziunile precanceroase vulvare si vaginale, precum si verucile genitale provocate de papilomavirusurile de tip 6, 11,16 si 18. Profesorul doctor Adrian Streinu Cercel precizeaza ca papilomavirusurile provoaca majoritatea cazurile de cancer cervical.
MOD DE ADMINISTRARE. Vaccinul se administreaza in trei injectii intramusculare in brat, separat, intr-o perioada de sase luni. Pretul celor trei doze este de aproximativ 360 de dolari. El este recomandat fetelor si baietilor cu varste cuprinse intre 9 si 26 de ani. Studiile intreprinse pana acum dovedesc ca vaccinul asigura imunitate verificabila peste cinci ani. Prof. dr. Adrian Streinu Cercel semnaleaza ca perioada ideala pentru administrarea vaccinului este cea de dinaintea expunerii la infectie. Cei mai vulnerabili sunt adolescentii, unul din patru persoane intre 15 si 24 de ani fiind infectata cu papilomavirusuri.
Vaccinul este contraindicat persoanelor cu hipersensibilitate la substantele active din compozitia acestuia si nu asigura protectie impotriva afectiunilor provocate de papilomavirusurile neacoperite de acesta.
TENDINTE. Profesorul Adrian Streinu Cercel spune ca de acest vaccin se leaga multe sperante in conditiile in care, in lume, cancerul cervical este pe locul doi in clasamentul celor mai frecvente cauze de deces provocat de cancer la femei. Si cu atat mai mult cu cat in toata lumea se inregistreaza o promovare inconstienta a sexului oral, iar varsta primului contact sexual este in scadere. Desi nu detinem date, specialistii apreciaza ca aceste tendinte sunt valabile si in tara noastra.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.