Nu ratam nici un raport, mai ales cand e vorba de ceva care ne afecteaza imaginea! Romania este una dintre tarile in care sunt produse munitiile care ajung pe piata neagra din Irak, sustine organizatia umanitara Oxfam. Raportul Oxfam nu arata cu
Nu ratam nici un raport, mai ales cand e vorba de ceva care ne afecteaza imaginea! Romania este una dintre tarile in care sunt produse munitiile care ajung pe piata neagra din Irak, sustine organizatia umanitara Oxfam.


Raportul Oxfam nu arata cu degetul Romania neaparat, ci o citeaza printre statele care produc munitia care circula in voie pe piata neagra irakiana, fiind de fapt un avertisment. Lipsa de control in ceea ce priveste comertul cu munitii alimenteaza conflictele din lume si incalcarea drepturilor omului, inclusiv in tari precum Irakul sau Afganistanul, este ideea avertismentului.
ANCHETE. Organizatia se bazeaza pe propriile anchete si spune ca ""exista doua explicatii pentru aceasta situatie: fie munitiile sunt importate ilegal din tarile vecine, fie sunt obtinute de la fortele de coalitie sau irakiene. In ambele cazuri, lipsa de seriozitate a controalelor are drept consecinta pierderi de vieti pe strazile Bagdadului"". Organizatia afirma ca unele dintre aceste munitii au fost fabricate intre 1999 si 2004 si provin din Cehia, Serbia, Romania si Rusia. Pretul mediu al cartuselor pentru pusti-mitraliere AK-47 Kalasnikov este de 30 de centi (23 eurocenti), mai informeaza Oxfam.
Potrivit organizatiei, 76 de tari din lume produc anual un total de 33 de miliarde de cartuse, insa cei mai mari producatori, precum China, Egipt, Iran, Brazilia, Bulgaria, Romania si Israel, nu furnizeaza informatii privind exporturile.
Informatiile din raportul Oxfam au fost insa infirmate de ministrul Apararii, Teodor Atanasiu. El a explicat ca pentru un astfel de export de armament si echipament militar, Romania avea nevoie de licente, care se discuta inclusiv cu partenerii din cadrul NATO. ""Este practic imposibil sa ajungi sa livrezi armament la acela cu care te lupti"", a
subliniat Atanasiu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.