Daca e sa ne luam
dupa statisticile celor de la ""Alcoolicii Anonimi"", banatenii
consuma mai putine bauturi spirtoase decat moldovenii, dar mai mult decat ardelenii, maramuresenii
si regatenii.

In raport cu alte zone istorice ale Romaniei, banatenii sunt ceva mai rafinati in ceea ce priveste consumul de alcool. Se consuma la greu vin rosu-sec, asa-numitul ""Rezerve de Recas"", podgorie aflata la circa 20 km de Timisoara. Granitele cu Serbia si Ungaria se afla la o aruncatura de bat, iar locuitorii de pe malurile Begai si Timisului prefera plimbarile neaccizabile la duty-free-urile din punctele de trecere si control vamal. Lucratorii vamali sustin ca banateanul cumpara, in limita legala, doar bauturi fine: whisky de 12 ani vechime ""La Gavoulin"", doar votca ""Absolut"", gin ""Biffter"" si numai coniac frantuzesc. In schimb, doamnele cauta bauturile alcoolice dulci, gen whisky-cream sau lichiorul de ciocolata si de curaIao. Pe lista preferintelor taxe-free urmeaza cafeaua, tigarile si, nu in ultimul rand, trabucurile ""Davidoff nr. 2"".
Banatenii iau cu asalt pub-urile si restaurantele in special la sfarsit de saptamana. Dar si atunci sunt destul de zgarciti in consumatie. De exemplu, la restaurant, timisorenii nu prea consuma, aproape deloc, bauturi tari. Cel mult, un det de palinca inainte de masa. La cina sau la pranz, banatenii prefera cel mult o bere sau ""un sprit lung de vara"". In ceea ce priveste cluburile de noapte sau discotecile, barmanii de pe malurile Begai au invatat o lectie de viata. Cei mai multi beau zdravan acasa si fac doar o degustare in deplasare! ""Vesticii"", dupa cum spun patronii de cluburi, apar in pub-uri inainte de miezul noptii si ""trag toata seara de-o bere"". In cel mai fericit caz, un whisky cu Red Bull sau un cocktail-fancy. Si asta doar pentru a impresiona o domnisoara ""sedusa si abandonata""!

PREFERINTE. Cluburile banatene sunt asaltate in weekend