Peste un miliard de dolari din ajutoarele federale a fost deturnat in mod fraudulos, dupa trecerea uraganelor Katrina si Rita, in vara lui 2005, prin sudul SUA, relateaza ""Le Monde"". Potrivit raportului Curtii de Conturi a SUA (GAO), organ
Peste un miliard de dolari din ajutoarele federale a fost deturnat
in mod fraudulos, dupa
trecerea uraganelor Katrina si Rita, in vara lui 2005, prin sudul SUA, relateaza ""Le Monde"".


Potrivit raportului Curtii de Conturi a SUA (GAO), organism care tine de Congresul SUA, ""sinistratii"" au utilizat fonduri destinate in principiu acoperirii nevoilor primordiale ale celor care au fost afectati de uragan, pentru a-si cumpara bilete la meciuri de fotbal, concedii, casete cu filme porno, sampanie fina sau chiar serviciile unui avocat specializat in procese de divort.
""NE-AU LUAT"". Iata ca inventivitatea caracteristica romanilor, in astfel de cazuri, a fost depasita de cea a americanilor: unii detinuti, aflati in inchisoare in timpul trecerii uraganelor Katrina si Rita, au solicitat si obtinut bani, pretinzand ca sunt pe drumuri din cauza uraganului, adresa data de una dintre pretinsele victime dovedindu-se a fi... cimitirul din New Orleans, afirma raportul.
BANI PAPATI. Dupa trecerea Katrinei, FEMA (Agentia Federala de gestionare a crizelor) a distribuit carduri bancare victimelor, pentru achizitionarea de produse de prima necesitate, or, afirma raportul GAO, anumite carduri au fost debitate in alte scopuri. Astfel, 600 de dolari au fost utilizati intr-un club de strip-tease. Alte 750 de carduri de credit, cu o valoare de 1,5 milioane de dolari, s-au dus pe apa sambetei, FEMA nefiind in masura sa le dea de urma. FEMA a inregistrat 1.500 de cazuri de frauda dovedite, dar a explicat faptul ca a fost nevoita sa actioneze de urgenta, intr-o stare de haos total. Potrivit GAO, frauda ar putea fi chiar mai extinsa si 16% dintre fondurile destinate victimelor sa fi fost deturnate.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.