Ordonanta de Urgenta privind acordul dintre Romania si Ungaria de infiintare a Fundatiei Gojdu in Curtile cu acelasi nume de la Budapesta, dezbatuta ieri in Senat timp de mai bine de trei ore, a intins la maximum nervii parlamentarilor prezenti. A f

Ordonanta de Urgenta privind acordul dintre Romania si Ungaria de infiintare a Fundatiei Gojdu in Curtile cu acelasi nume de la Budapesta, dezbatuta ieri in Senat timp de mai bine de trei ore,
a intins la maximum nervii parlamentarilor prezenti. A fost si o dilema: sa ia sau nu cuvantul in plen mitropolitul Ardealului.

Nu a scapat nici presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, care, cu ochii pe ceas, a ajuns sa se roage de colegi sa termine cu discutiile inutile si sa transeze problema prin vot. La finalul sedintei, rezultatul a fost insa unul de compromis: cu 55 de voturi pentru si 44 impotriva a fost votata propunerea grupului Aliantei PNL-PD de retrimitere a proiectului la comisiile juridica si de cultura. Aceasta in urma ""trocului"" pe care Nicolae Vacaroiu, exasperat de tergiversarile puterii, l-a negociat cu senatorii. ""Supun aceasta propunere la vot cu conditia ca, marti, comisiile sa lucreze la raport, iar joia viitoare sa dam vot final in plen"", a anuntat Vacaroiu.
AFURISENII. Timp de o ora, senatorii au discutat in contradictoriu daca sa-i permita sau nu IPS Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului si presedintele Fundatiei de la Sibiu, prezent la discutii, sa ia cuvantul.
RACNELI. Pentru ca din sala era in permanenta bruiat, liderul PRM, C.V. Tudor, a incercat initial cu umor sa-i reduca la liniste pe ""uratorii si colindatorii"" care vociferau, pentru ca, vazand ca nu are succes, sa racneasca la acestia: ""Nu-mi spuneti voi mie ce sa vorbesc eu in Senat, unde sunt vicepresedinte! IPS Streza vine sa spuna jalba romanilor din Transilvania. Chiar intr-atat s-a ticalosit Parlamentul? Chiar va calca ungurii astia in picioare? Pentru niste nenorocite de voturi unguresti?... Ganditi-va ca blestemul popilor ortodocsi s-ar putea sa va prinda!"".
RUGACIUNI. Decizandu-se prin vot ca poate lua cuvantul, mitropolitul Ardealului si-a exprimat regretul ca a declansat o asemenea disputa. ""Sunt onorat sa fiu alaturi de alesii neamului, pentru care noi, preotii, ne rugam la toate slujbele bisericesti ca Dumnezeu sa le lumineze mintea, spre a lua cele mai intelepte hotarari si a elabora cele mai morale legi"", le-a batut obrazul alesilor ierarhul bisericesc.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.