Ministrul Justitiei, Monica Macovei, considera ca structura Ministerului Public, dar si aceea a Parchetului instantei supreme ar trebui regandite. Potrivit raportului Ministerului Justitiei, o problema acuta a sistemului judiciar este lipsa de ec
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, considera ca structura Ministerului Public, dar si aceea a Parchetului instantei supreme ar trebui regandite.

Potrivit raportului Ministerului Justitiei, o problema acuta a sistemului judiciar este lipsa de echilibru intre munca depusa de unii procurori si colegii lor de la unitati mai putin solicitate. Pe lista lipsurilor se mai afla si dezinteresul magistratilor pentru pregatirea profesionala, folosirea irationala a bugetelor sau multitudinea de petitionari nemultumiti.
UNII DA, ALTII BA. In document se atesta, ca ""extrem de ingrijoratoare"", media anuala a rechizitoriilor intocmite de fiecare procuror de la parchetele curtilor de apel (1,73). Cifrele sunt raportate la media inregistrata la parchetele tribunalelor, de 22,2 rechizitorii si la cele ale parchetelor judecatoriilor, de 50,9. Aceeasi disproportie este semnalata si la media anuala a tuturor cauzelor solutionate la diferite parchete. Astfel, cele de pe langa curtile de apel au o medie de 42,7, fata de cele de la tribunale, de 114,75 si de parchetele judecatoriilor, de 428. Potrivit lui Macovei, este evidenta si necesitatea restructurarii Parchetului instantei supreme pentru a se restrange zona neoperativa la strictul necesar, urmand ca surplusul de posturi sa fie redistribuit la alte unitati ale Ministerului Public.
PETITIONARII. Cele peste 150.000 de memorii inregistrate pe an la Ministerul Public si acordarea a 80.000 de audiente pe an indica un grad ridicat de nemultumire fata de activitatea parchetelor, precum si deficiente in rezolvarea cazurilor semnalate. Multe dintre audiente raman fara efect, iar in privinta petitiilor multe raman fara raspuns sau acesta este pur formal, se arata in raport.
OPINIA PARCHETULUI. Necesitatea reorganizarii Ministerului Public a fost impartasita ieri si de Parchetul instantei supreme, dar procurorul general Ilie Botos a precizat ca este important sa se stabileasca o diferenta intre managementul eficient si cel defectuos, in sistemul judiciar.
Intrebat daca se simte vizat ca urmare a raportului ministrului Justitiei, Botos a spus: ""Nimeni nu este de neinlocuit. Provin din sistem si raman in sistem!"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.