Desi se credea ca scandalul iscat in zona strict protejata Grindu Chituc din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii ii au ca protagonisti doar pe cativa oameni de afaceri liberali din Constanta, itele afacerii duc si la actualul guvernator al RBDD, liberalul Paul Cononov.
Grindu Chituc este o suprafata situata in nordul judetului Constanta, pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. In apropiere se afla doua localitati: Corbu si Sacele. Grindu Chituc este una dintre cele 18 zone strict protejate din RBDD, statut de care se mai bucura Padurea Letea, Padurea Caraorman, rezervatia de pelicani Rosca-Buhaiova si Insula Popina. Fiind adevarate monumente ale naturii, in zonele strict protejate nu se pot desfasura activitati economice si chiar si accesul este restrictionat, putandu-se intra numai pe baza unor permise speciale. De constructii private nici nu poate fi vorba, in zona fiind doar unele cantoane. In mod clar, terenul respectiv nu poate fi decat domeniu public de interes national, administrat de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD). Cum-necum, domeniul a ajuns sa fie domeniul public de interes local, administrat si disputat de primariile celor doua localitati invecinate, Corbu si Sacele, care au organizat deja licitatii pentru ca terenul sa ajunga in posesia unor persoane private. Surse autorizate sustin ca este vorba despre oameni de afaceri constanteni, apropiati ai Partidului National Liberal.
VECINATATILE. Surse din Ministerul Agriculturii sustin ca guvernatorul Deltei, Paul Cononov, membru al PNL Tulcea, ar fi semnat vecinatatile Grindului Chituc, reducand limitele zonei strict protejate. Terenul de pe malul Marii Negre, excelent pentru vile si case de vacanta, a fost scos in acest fel din aria Rezervatiei. Iar trecerea lui din domeniu public de interes national - administrat de ARBDD - a devenit domeniu public de interes local - administrat de primarii. De aici a plecat si cearta dintre cei doi primari, unul PD, celalalt PNL, care isi disputa terenul. O posibila explicatie ar fi comisioanele primite de la cei care isi vor ridica vile in aceasta zona. Pana acum nu s-a luat nici o masura penala.
IUTE DE MANA. Razboiul a fost declansat de Ion Oprea (primar in Sacele) si Marian Galbinasu (de la Corbu). Mai iute de mana, Oprea a organizat licitatii si a atribuit deja terenuri importante din Grindu Chituc. Beneficiarii? In majoritate oameni de afaceri constanteni, apropiati ai Partidului National Liberal.

SULINA