Nominalizarea lui Radu Berceanu la Ministerul Transporturilor a starnit nedumeriri in randurile celor care mai cred daca nu in logica moralei politice, atunci macar in logica aristotelica. Venind din adancurile obscure ale FSN-ismului imediat pos
Nominalizarea lui Radu Berceanu la Ministerul Transporturilor a starnit nedumeriri in randurile celor care mai cred daca nu in logica moralei politice, atunci macar in logica aristotelica.

Venind din adancurile obscure ale FSN-ismului imediat postdecembrist, Radu Berceanu a fost singurul baron al lui Petre Roman lasat in viata politica de Traian Basescu. Locatarului vremelnic din Deal ii plac desigur, ca tuturor personajelor atinse de virusul autoritarismului, personalitatile de hartie igienica, in genul celor intruchipate exemplar de Emil Boc. Decizia conducerii PD lasa impresia unui inconvenient creat inaltului convalescent de cei care se remarcasera pana acum drept soldateii de plumb ai Cotrocenilor.
Radu Berceanu e un personaj controversat a nu mai putin controversatei tranzitii postdecembriste. Cum Traian Basescu si-a facut un laitmotiv al interventiilor publice din teza unui PD scutit de personaje care ar avea oarecare dificultati in justificarea averii, multi se asteptau ca Traian Basescu sa apeleze la fitele sale de starleta tv inainte de a semna decretul.
Traian Basescu n-a scos nici macar un scancet. Ba mai mult, s-a grabit sa iscaleasca propunerea PD si sa-l binecuvanteze constitutional pe cel vazut de opinia publica drept un os greu de inghitit de catre Presedintele-comandant al tuturor romanilor.
E o surpriza?
Noi credem ca nu.
In politica, indiferent de nivel, pot fi intalnite numeroase rasturnari de aliante. Sub acest semn, noua alianta, cea dintre Radu Berceanu si Traian Basescu, nu trebuie sa ne mire.
Mai ales daca incercam sa deslusim ce interese comune au dus la aparitia acestei aliante.
Unul dintre ele a fost deja dibuit de presa.
Atat Radu Berceanu, cat si Traian Basescu au interesul de a-i face zile fripte lui Calin Popescu Tariceanu. Radu Berceanu, pentru ca se poate desfasura astfel ca un gures al Romaniei lui 2006. Semnificativ pentru aceasta nevoie de a trancani la infinit e faptul ca, imediat dupa confirmarea de la Cotroceni, noul ministru a si inceput sa-si dea cu parerea despre tot ce misca in tara asta: de la starea litoralului romanesc pana la felul in care se lucreaza noaptea.
Traian Basescu are interesul sa-i faca zile fripte lui Calin Popescu Tariceanu sub semnul cruciadei pornite mai demult pentru transformarea PNL intr-un mort viu al politicii romanesti. Aproape imposibila misiune de a asigura tinerea in viata a actualei Coalitii de guvernare cade pe umerii lui Calin Popescu Tariceanu.
Decizia luata de PD va face si mai dificila guvernarea si, prin asta, administrarea tot mai gravelor probleme ale tarii. Costurile haosului de la varf se vor rasfrange inevitabil asupra PNL-Tariceanu. Buldogul Radu Berceanu va contribui astfel, prin sporul de balamuc la nivel guvernamental, la erodarea capitalului electoral al PNL, al lui Calin Popescu Tariceanu indeosebi.
Traian Basescu nu vrea sa-l dea jos pe premier. Daca ar vrea, ar putea ordona marionetelor sale din PD sa iasa de la guvernare. In strategia prezidentiala, PNL trebuie sa ramana in continuare in fruntea tarii. Pe de o parte, pentru ca grupurile de interese din jurul Cotrocenilor sa poata profita in continuare de prezenta PD la putere. Pe de alta, pentru ca haosul guvernarii - provocat si intretinut de coloana a V-a cotrocenista - sa reduca pana la zero zestrea electorala a liberalilor.
Mai e insa un alt motiv al noii si surprinzatoarei aliante Radu Berceanu - Traian Basescu. In discursul de la investire, Traian Basescu i-a cerut noului ministru sa lucreze mai strans decat predecesorul cu constructorii romani de drumuri. Cand spui constructori romani de drumuri, spui grupurile de interese din jurul Cotrocenilor. Altfel spus, presedintele nu s-a dat in laturi din a-i sugera public lui Radu Berceanu sa fie mai mult decat binevoitor cu grupurile de interese din jurul sau.
A cracnit prea mult independentul Radu Berceanu la aceasta indicatie fatisa, unica in felul ei chiar si in Romania eternei clientele politice nesatule?
Fireste ca nu.
A anuntat ca, pentru constructia si modernizarea de drumuri si autostrazi, Romania va primi bani cu duiumul de la UE in perioada urmatoare.
Si, vorbind de banii ce vor veni de la UE pentru domeniul peste care l-a inscaunat Traian Basescu, Radu Berceau avea o stralucire semnificativa in priviri.
Cum sa nu se explice atunci noua si surprinzatoarea alianta Radu Berceanu - Traian Basescu?!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.