Consiliul European de vara incepe astazi la Bruxelles. Romania, reprezentata la nivel inalt, spera sa obtina o confirmare a datei de aderare la 1 ianuarie 2007. O delegatie condusa de presedintele Traian Basescu, din care fac parte premierul, C

Consiliul European de vara incepe astazi la Bruxelles. Romania, reprezentata la nivel inalt, spera sa obtina o confirmare a datei de aderare la 1 ianuarie 2007.

O delegatie condusa de presedintele Traian Basescu, din care fac parte premierul, Calin Popescu Tariceanu, ministrul Integrarii, Anca Boagiu, si ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, va participa azi si maine, la Bruxelles, la lucrarile Consiliului European de vara. Desi tema principala a summit-ului este viitorul Europei, Romania are cu totul alte prioritati la Bruxelles. Miza principala o constituie, pentru oficialii romani, obtinerea unei formulari clare cu privire la respectarea datei de 1 ianuarie 2007 ca moment al aderarii la UE.
RECOMANDARI. Este de asteptat ca Romaniei sa i se recomande mentinerea ritmului sustinut al reformelor, si recuperarea intarzierilor in cateva domenii considerate majore: agricultura, sectorul veterinar, domeniul fiscal, consolidarea reformei judiciare, prin sporirea transparentei, a eficientei si a impartialitatii justitiei si demonstrarea unor rezultate concrete in lupta impotriva coruptiei. Totodata, Romaniei i se va comunica dorinta Consiliului European de a astepta raportul din toamna al Comisiei inainte de a recomanda aderarea la 1 ianuarie 2007. Potrivit declaratiilor sefului diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu, facute dupa incheierea reuniunii ministrilor de Externe din tarile UE, la inceputul acestei saptamani, documentul final al summit-ului ar putea prezenta, mult mai clar decat raportul Comisiei Europene din mai, increderea in integrarea Romaniei la termen, si va face apel catre statele care nu au ratificat Tratatul de aderare sa o faca in timp util.

AMENDAMENT


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.